House of Einstein start voor vrouwen! Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

Business casual dresscode voor mannen

De afgelopen 10 jaar is de manier van werken meer veranderd dan ooit. We zijn altijd bereikbaar, reageren wanneer het ons uitkomt en kunnen werken vanuit elke koffiebar op de hoek. We vinden het belangrijker om onszelf te ontwikkelen dan dat we veel waarde hechten aan het salaris en status van een groot bedrijf. Bij deze dynamische manier van werken hoort ook een nieuwe zakelijke dresscode voor mannen.

“Vaarwel saai en corporate, hallo modern en smart!”

Een grijs maatpak voelt als oude economie, maar in je spijkerbroek en t-shirt kun je ook niet optimaal presteren. Ga daarom voor business casual en voeg je bij de nieuwe generatie zakenmannen.

Business casual betekent perfect zakelijk, maar niet in pak. Je gaat voor een combinatie van zakelijke items (zoals een business overhemd of colbert) en mixt dit met casual kledingstukken (zoals een spijkerbroek of chino). Overigens bedoelen we met smart casual hetzelfde als business casual.

Hierbij onze belangrijkste do’s en don’ts van een goede look in deze stijl.

De don’ts van de business casual dresscode

Om te beginnen, wat kan echt niet bij de business casual look?

#1 Het jasje van je pak dragen als los colbert

Wil je een jasje dragen op een spijkerbroek, kies dan voor een casual colbert. Deze zit en oogt sportiever door het model, de stof en de afwerking. Pak dus niet klakkeloos het jasje van je pak maar investeer in een kleine collectie sportieve colberts. Deze draag je zakelijk, maar je vrouw zal ook blij verrast zijn als je hiermee in het restaurant verschijnt.

#2 Een te lange spijkerbroek met te wijde pijpen

Niets erger dan een spijkerbroek die over je schoenen valt. Kies voor ‘slim fit’. Don’t worry, je hoeft echt geen legging aan, maar de pijp moet wel aangesloten zitten. Liever iets te kort dan te lang (ontdek de Jort Kelder in jezelf). De broek mag je schoenen aantikken, maar hij valt er dus niet overheen. Nu begrijp je ook direct het belang van mooie sokken, eventueel met fun-print.

#3 Een overhemd met driedubbele kraag of een compleet bloemencorso in je kraag

Die zijn passé. Ook de driedubbele knoop kun je vanaf nu overslaan. Het overhemd mag nog steeds uitgesproken zijn qua print, knoopjes of stiksels. Ook op het gebied van kleur is alles geoorloofd, al vinden wij het challenging om in een geel of appeltjesgroen overhemd serieus over te komen.

#4 Gedateerde kleding met slijtages

Er zijn mannen die maar blijven roepen dat ‘hun kast al vol hangt met jasjes en overhemden’. En dat klopt – met exemplaren uit de prehistorie. Als je van jezelf en je collega’s verwacht dat ze op niveau werken kun je zelf niet aankomen in een versleten overhemd. Onthoud dit: alles dat verwassen, versleten, verkleurd, met gaten of gedateerd is mag linea recta naar het Leger des Heils.

#5 Slechte fit

In principe is bijna alles geoorloofd in de business casual look, zelfs t-shirts en polo’s. Het belangrijkste is dat de fit klopt. Dat betekent: goed aangesloten zonder te knellen. Draag dus geen oversized kledingstukken naar je werk maar ga op zoek naar items die perfect zitten. Omdat elk lichaam anders is adviseren wij om een goede kleermaker in de buurt te vinden. Zo maak je overhemden, broeken en jasjes perfect op maat.

Bon, dan kunnen we nu verder met de leuke kant van het verhaal.

De do’s van de business casual dresscode

Wat kan wel?

#1 Zorg dat je de 7 basics in huis hebt

Maak het jezelf makkelijk en zorg dat je de basics voor de man in huis hebt. Kies dus voor een spijkerbroek of chino. Draag hierop een wit of lichtblauw business overhemd (met harde boord). Maak de look af met een pull-over of casual colbert.

#2 Overhemd met print

Maak je business look iets meer uitgesproken door te kiezen voor een overhemd met print. Denk aan grafische figuren, stippen of bloemen. Ook denim business shirts zijn een leuk alternatief op het standaard witte of lichtblauwe shirt.

#3 Casual overhemd

Een wat hippere, Scandinavische look krijg je door te kiezen voor een casual overhemd. Dit soort overhemden komen niet in boordmaten maar in M/L/XL en hebben een zachte boord. Veel van dit soort overhemden hebben een button down kraag, waarbij het kraagje vast zit met knoopjes. Helemaal hip is de ‘mandarin collar’, een overhemd met klein opstaand boordje in plaats van een kraag.

#4 Een bijzondere spijkerbroek

Een wat stoerdere business casual look creëer je door te kiezen voor een wat meer uitgewerkte spijkerbroek. Kies voor een grijze variant of een exemplaar met slijtages. Juist heel cool met een overhemd en jasje.

#5 Iets anders dan een standaard shirt onder je colbert

Draag eens een t-shirt, polo of longsleeve onder je colbert. Zorg er wel voor dat de top van hoge kwaliteit is en zonder heftige prints.

Laat je verrassen met een kledingbox vol business casual outfits.

Maak kennis met House of Einstein, dé personal shopping service voor mannen. Ontvang een persoonlijke kledingbox, afgestemd op je wensen en maten. Betaal achteraf, voor de items die je leuk vindt. Benieuwd naar onze collectie? Laat je gegevens achter en we sturen je een aantal voorbeeldfoto’s.