House of Einstein start voor vrouwen! Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

sporten in stijl

Inmiddels is het al lang en breed zomer. Dé tijd van warme dagen op kantoor – thank god voor de airco. Maar het is óók de tijd van vrije (vakantie)uurtjes die je op het strand, in het zwembad en in het park kunt spenderen. Dit moet natuurlijk allemaal in je zwembroek of in andere weinig verhullende, luchtige kleding. Toch ben je nog niet op het punt gekomen dat jij dat zorgvuldig gekweekte bierbuikje graag met de buitenwereld wil delen. Je zou veel liever het strand en alle andere zomerse hotspots willen trotseren met een sixpack (we hebben het nu niet over bier). Daarom besluit je het niet alleen te houden bij een maandelijkse donatie, maar om die sportschool ook eens wat vaker van binnen te bekijken.

Het is daar altijd gepuzzel welke oefeningen je het beste kunt doen en hoe je deze uitvoert zonder een complete kluns te lijken. Hoewel wij zelf uiteraard megasportief zijn, verwijzen je hiervoor graag door naar een professional. Maar we helpen je wél graag bij de kwestie omtrent in welke sportkleding waarin jij je het beste kunt vertonen. Zo ga je toch met wat zelfvertrouwen tussen al die andere gymrats staan, terwijl je net als hen met veel gegrom en geschreeuw dingen doet met een stang of gewichten in het rond slingert. Met deze tips kun jij je goed gekleed je helemaal te pletter zweten!

Tip #1: Easy and breezy

Tijdens het sporten zul je het, als het goed is, flink warm krijgen, en zullen de zweetdruppels in het rond vliegen. Ga daarom vooral niet voor sportkleren die gemaakt zijn van 100% katoen. Tenzij je een extra dimensie aan je work-out wilt toevoegen. Want ook al zit het misschien lekker: hierin krijg je het echt héél warm. Bovendien heb je 100% kans op zichtbare zweetplekken. Polyester is een stof die je eigenlijk overal moet vermijden, behalve tijdens het sporten. Deze helpt bij het reguleren van je lichaamswarmte en je lichaamsvocht. Kun je heerlijk geventileerd al je ‘reps’ doen, zonder dat je geplaagd wordt door een acute zweetaanval.

Tip #2: Niet te strak graag

Let ook op de fit. Sportkleding mag mooi aansluiten op je lichaam. Zo komen je figuur en die in ontwikkeling zijnde spieren tot hun recht én kun je zonder problemen al je moves maken. Wijde shirts en dito broeken zitten alleen maar in de weg als jij een sprintje trekt op de loopband. Ook te strakke kledij is uit den boze. Deze benadrukken plekken die je niet per se wil benadrukken, en zorgen ervoor dat jij er uit ergernis na tien minuten weer mee kapt. En mocht je overwegen dat strakke korte broekje of dat hemd met die heel diepe V-hals of wijde armsgaten uit de kast te trekken: doe maar niet. Jij voelt je er misschien comfortabel in, maar de andere sporters voelen zich allesbehalve comfortabel als ze jou tegen het sportieve maar slecht geklede lijf lopen. Met een soepel vallend shirt en een short zit je altijd goed.

Tip #3: Kies voor kwaliteit

Goed om te weten is dat je je écht niet hoeft te laten leiden door logo’s van dure sportmerken. In minder bekende en beter betaalbare merken kun je ook goed je ding doen. Wél belangrijk is de kwaliteit. Na één keer dragen is je sportkleding immers al toe aan een wasbeurt. Je items moeten bestand zijn tegen vele wassessies. Wees slim, en schaf meteen meerdere sportoutfits aan. Dat je sportkleding in de was zit, is voortaan nooit meer een excuus om je work-out over te slaan! Je krijgt extra punten als je ervoor zorgt dat je deze items ook met elkaar kunt afwisselen, door alles in dezelfde kleurtinten te kiezen. Grijs, zwart en andere donkere tinten zijn hartstikke prima. Kleurtjes zijn uiteraard ook toegestaan, zolang je de foute neonkleuren à la de eighties en drukke kleurencombi’s maar vermijdt. Dan weet je zeker dat je iedereen uit zijn concentratie haalt.

Tip #4: Voorkom kippenvel

Op sommige sportplekken staat de airco altijd op standje Antarctica. Het kan ook zijn dat jij van jezelf niet zo’n warmbloedig persoon bent. Tijdens je warm-up en cooling-down (je weet wel, die elementen die, zonder grappen, niet mogen ontbreken in je sportroutine) loop je dan kans om het koud te krijgen. En áls je ergens niet gezien mee wil worden in de fitness, is het wel kippenvel. Straks denken mensen nog dat jij je niet hard genoeg uitslooft of zo. Om dit soort gênante momenten te voorkomen, neem jij gewoon een hoodie mee in je sporttas. Wees slim en lift mee met de ‘athleisure’-trend. Ga dus voor een hoodie die je ook búíten je sportuurtjes kunt dragen. Zo gaat een mooie grijze of marineblauwe hoodie bijvoorbeeld prima samen met een pantalon en sneakers.

Tip #5: Onmisbare accessoires

Ook je accessoires kies je met aandacht. Newsflash: water drinken tijdens en na je work-out is heel belangrijk. Niet alleen voorkom je hiermee uitdroging; ook zorg je ervoor dat je spieren, je hart én je hersenen beter kunnen werken. Dit leidt tot betere prestaties, en tot bredere armen. Een waterfles of bidon mag dus niet ontbreken in jouw gymtas. Uiteraard ga jij voor een ecovriendelijk maar kek model. Daarnaast is een koptelefoon ook een echte aanrader. Dan kun je, terwijl je je benen aan het shapen bent, ook nog luisteren naar een podcast over zaken die ertoe doen, zoals zelfverbetering. Bovendien zorgt de gear op je hoofd ervoor dat jij je helemaal op het sporten kunt concentreren, en dat je niet wordt afgeleid door de krachtpatsers die tussen het gewichtheffen en het zichzelf in de spiegel bekijken door ook ongegeneerd al hun veroveringen aan het bespreken zijn.

Je weet het: echte fitboys letten erop dat ze genoeg eiwitten binnenkrijgen. Het voert te ver om nu in te gaan op de zin en onzin van al die proteïnerepen en dat soort dingen. Dat is iets wat je zelf mag uitzoeken. Afhankelijk van de uitkomsten van jouw onderzoek neem jij zo’n krachtpatsersreep of een eiwitshake mee in je tas. Of gewoon een banaan. 

Tip #6: Pak die rust

Je sportschema afwerken is belangrijk, maar rust nemen heeft ook een hoge prioriteit. Nadat je jezelf hebt afgemat in de gym, wil je – na een douche – niets liever dan als een zeester op de bank of op bed liggen. Dit is nou wél de situatie waarin items van katoen van pas komen. In die zachte, soepelvallende broek van joggingstof en dat bijpassende vest chill jij hem hard.

Tot slot…

…willen we je nog op het hart drukken dat je ook weer niet zo’n groot belang moet hechten aan je sportoutfit en je hele verschijning in de gym. Let maar eens op: iedereen loopt daar met een bezweet tomatenhoofd rond en is, ondanks het ‘zien en gezien worden’-aspect toch vooral zichzelf (en zijn proces van zelfverbetering) bezig.