House of Einstein start voor vrouwen! Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

wadden

De laatste dagen lijkt je gezicht net één grote wal. Als ’s je avonds op bed ligt, spoken er nog duizenden dingen door je hoofd die ook nog op je to-do list staan. Je kunt je de laatste keer dat je een ongegeneerde lachbui had niet herinneren en zelfs een aflevering van je favoriete Netflix-serie is niet genoeg om je stress en spanning een half uurtje op ‘mute’ te zetten. Wat jij nodig hebt, is rust aan je kop. Voel je niet schuldig als je die welverdiende chilltijd pakt. Straks kun je juist weer knallen. Je hoeft echter niet meteen op stilte-retraite, een middagje bomen knuffelen of jezelf dertig minuten onder te dompelen in ijskoud water om helemaal tot jezelf te komen. Kies gewoon een van de volgende ‘even weg van werk’-tips!

Meditatie

We deden net wel een beetje lacherig over zweverige dingen als bomen knuffelen. Maar als er één manier is om meer rust in je hoofd te krijgen, dan is het wel meditatie. Het moderne mediteren is helemaal niet zo zweverig, kan gewoon in je eigen huis en hoeft niet langer dan vijf minuten te duren. Neem plaats in kleermakerszit op een plek waar je niet gestoord wordt. Sluit vervolgens je ogen en concentreer je op wat er met je gebeurt. Waar voel je de spanning en de onrust? Het is even wennen en waarschijnlijk dwalen je gedachten tijdens de meditatie af naar die vergadering van morgen of de afwas die op je staat te wachten. Bedenk dan dat die gedachten er gewoon mogen zijn – dit klinkt inderdaad een beetje zweverig – en concentreer je weer op jezelf. Is die stilte te confronterend? De app Headspace loodst je op een prettige, niet-zweverige manier door meditaties heen. Ook zijn er allerlei YouTube-tutorials met meditatiemuziek (vaak onder begeleiding van sfeervolle Tibetaanse klankschalen) die helpen om helemaal zen te worden.

Let’s go outside

Wanneer je in een drukke, stadse omgeving woont, zijn bomen, struiken en zandpaden zeldzaam. En dat is jammer, want wandelen door een natuurrijke omgeving is bij uitstek dé manier om te ontspannen. Zoek daarom eens een mooie wandelroute uit – Nederland kent er meer dan je denkt! – en ga op pad. Een altijd goede wandelbestemming is de Veluwe, maar ook in het heuvellandschap van Limburg, rondom de boerenvelden van de Achterhoek of op de Waddeneilanden valt er van alles te exploreren. Tijdens je wandeling laat je je verwonderen door de kabbelende beekjes, eeuwenoude bomen en het gefluit van vogels die zich normaliter niet in de stad laten horen. Lekker uitwaaien op het strand en het woeste zeewater al jouw piekergedachten laten opslokken, is natuurlijk ook een goede optie. Hikeschoenen aan, knapzak om en gáán! Bonus: wandelen is nog goed voor je conditie ook.

Badderen

Beschik je thuis over een eigen bad? Maak dan gebruik van die luxe en ga er daadwerkelijk eens een keertje in zitten! Denk maar aan die aflevering van Friends (The One Where Chandler Takes A Bath), waarin Chandler ook de weldaad van het badderen ontdekt. Chandler wist niet hoe hij zijn bad moest klaarmaken. Dat weten wij wel, want het is allesbehalve moeilijk. Het enige wat je nodig hebt – behalve een bad – is lekker warm water en badschuim met véél bubbels. Verder sommeer je al je gezinsgenoten dat zij je het komende uur niet storen, houd je een goed glas wijn binnen handbereik en zorg je voor een lekker muziekje op de achtergrond (iets van Enya of zo). En die smartphone, die heb je dus niet nodig. Kun je het alleen zijn met je eigen gedachtes niet aan, dan pak je gewoon eens een boek. Ja, jij komt helemaal tot rust!

Spadag

Jezelf pamperen in een spa kan natuurlijk ook. Ga gewoon in je eentje, of neem gezellig je partner mee. Trek gerust er een hele dag voor uit, want in de betere spa word je volledig in de watten gelegd. Zo geniet je bijvoorbeeld van een zoutwaterbad met rustgevende onderwatermuziek, worden je spieren tijdens verschillende massages losgekneed en ontspan je in de sauna en in de hammam, waar het overal heerlijk naar etherische oliën ruikt. Dat laatste zegt je waarschijnlijk niets, maar het komt erop neer dat je geuren als lavendel en rozenwater kunt verwachten. En nu je toch in een wellness-setting bent: pak meteen een gezichtsbehandeling mee! Ja, schoonheidsspecialisten nemen tegenwoordig ook de veeleisende mannenhuid onder handen, dus pluk van de ‘Men Only’-behandelingen zeker de vruchten. Wedden dat die donkere kringen en wallen straks als sneeuw voor de zon zijn verdwenen?

Samen een weekendje weg

Wanneer je het druk hebt op je werk en er daarnaast nog zaken als sport, vrienden en familie zijn die je tijd en aandacht opslokken, bestaat er het gevaar dat jij en je partner langs elkaar heen gaan leven. Huur daarom de oppas een weekendje in, boek een hotel en ga er met z’n tweetjes op uit. Zoek het liefst een hotelletje op dat in een natuurrijke omgeving ligt en als het even kan ook een spa en een goed restaurant heeft. Na heerlijk uitslapen is het tijd voor een koninklijk ontbijt, waarna je alle energie hebt om al wandelend de nabijgelegen natuur te ontdekken. Helemaal rozig van de spa die je na een dag sightseeing hebt bezocht, schuif je aan in het restaurant voor een borrel en lekkere hapjes. Geniet van de rust nu er even geen jengelende kinderen of pubers in de buurt zijn, van het lekkere eten maar vooral van elkaar!

Alleen op vakantie

Solo mio op reis gaan: het klinkt misschien verrekte saai in je oren. Toch is alleen op (mini)vakantie gaan een goede manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Is even ertussenuit knijpen egoïstisch? Waarschijnlijk krijgt je omgeving er een herboren werknemer, papa en partner voor terug (en souvenirs natuurlijk) en als je goede afspraken maakt, is er niets aan de hand. Afhankelijk van de mogelijkheden neem je een week – of twee – vrij en kies je een aantrekkelijke bestemming. Laat de Columbus in je los en ontdek de uitgestrekte velden van de Savanne, ga op vogelspottocht in Ghana – iets waar je je vriendin nóóit enthousiast voor krijgt – of loop door de eindeloze weilanden in Twekkelo. Vergeet ook zéker niet het thuisfront en je collega’s op de hoogte te houden van je reis en app genoeg foto’s van jezelf met een monumentaal gebouw op de achtergrond en met een stel locals om je heen met wie je inmiddels bevriend bent geraakt. Al is het eventjes afstand nemen van je sociale media nog altijd de beste manier om tot zelfreflectie te komen. Misschien kom je er, al hangend in de hangmat, loungend op dat kingsize hotelbed of nootjes etend op de veranda van je Airbnb, achter dat het soloreizen helemaal niets voor je is. Je merkt dat je je meer Remi voelt dan Vasco da Gama en realiseert je dat je al die vanzelfsprekendheden in je leven nog niet zo gek zijn. Ook voor dit diepzinnige inzicht was je reis de moeite waard. En je kunt altijd nog de minifridge plunderen.