Het is een typische zomerirritatie: de vraag of je het kantoor kunt binnenwandelen met een korte broek en open schoenen. Of een korte rok, maar die kwestie is waarschijnlijk niet op jou van toepassing. Komende weerprognoses: heet, heter, heetst. Help! Hoe kom je nu fatsoenlijk door die bloedhete werkdag?
Wat actuele feiten voor de diepgang
Een artikel met kledingtips van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) deed deze week het kwik rondom de zomerdresscode-kwestie nog eens stijgen. Met name één tip – waarschijnlijk rechtstreeks overgenomen uit een gids met kledingregeltjes uit de jaren ‘50 die nog ergens rondslingerde – leverde veel verontwaardiging op. Zo mogen vrouwen, volgens het SZW, best een rok tot op de knie dragen. En deze rok hoeft niet ééns (per se) gepaard te gaan met een panty. Zolang er in elk geval maar wél een paar verzorgde benen onderuit komen. De mannen kregen ook tips. Voor hen werd nog eens benadrukt dat een korte broek op zich wel mag. Zolang je werk doet dat buiten plaatsvindt dan. Niet werd ingegaan op de gewenste situatie van de blote mannenbenen. En verder moet de kleding op het werk vooral veilig zijn! En hoe je je kleedt, blijft uiteindelijk je eigen keuze!
Plakkerige stoelen en dampende maatpakken
Na deze tweet barstte de discussie los. Etiquette-experts beklaagden zich in het nieuws en op de radio over het feit dat veel Nederlanders zich kleden alsof ze naar het strand gingen in plaats van naar hun werk. In die korte broek mét slippers kun je toch niet fatsoenlijk klanten ontvangen? Eens. Al roept het wel de vraag op of klanten ontvangen met een voorhoofd waar het zweet van afdruipt omdat je het zo heet hebt in je dampende maatpak, wél fatsoenlijk is. Maar dat terzijde. Ook gehoord: ‘Sommige dingen wil je gewoon niet van je collega’s zien. Slecht verzorgde voeten bijvoorbeeld. En denk eens aan al dat plakkerige zweet dat je met een korte broek op je (flex)bureaustoel achterlaat.’ Zit zéker wat in. Kleding en persoonlijke verzorging kennen immers ook een belangrijke sociale functie. Al zijn dat soort opmerkingen misschien gemakkelijker gemaakt als er op jouw werkplek wél de hele tijd een airco op je staat te loeien. (Blijf inderdaad voor je voeten zorgen!)
Korte broek-dilemma?
Het nationale debat rond de etiquette wordt ook gekenmerkt door progressievere geluiden. Vooral als het gaat om de korte broek voor mannen, ook wel ‘shorts’ genoemd. Modedesigners hebben alláng laten zien dat dit item onderdeel kan zijn van een goedverzorgde, smart casual look. Early adopters (met name hippe Amerikaanse millennials) omarmen deze trend, en bonjouren gewoon hun kantoor binnen met een korte broek. Stijlvol gecombineerd uiteraard. Nu de Nederlanders nog! De Volkskrant wijdde er een artikel aan, wederom voorzien van kledingtips. Zo kan volgens de stijlmeesters van de krant niet iedereen met een korte broek wegkomen. Dit is niet per se gebonden aan je leeftijd, maar vooral aan je figuur. Wie heel klein en dik is, of heel lang en dun, kan beter een langere broek aantrekken. En omdat je je collega’s niet wil verblinden met witte melkflessen, is een voorbruinsessie in de tuin ook aan te raden. Ook dit artikel leverde weer reacties op – zowel verontwaardigde (‘Mannen in Italië en Spanje – airco of niet – gaan wél allemaal in hun maatpak naar hun werk!) als verrukte (‘Ik zeg: doen! Ik heb niets tegen blote mannenbenen in een stadse setting. Mannen hebben vaak prachtige benen!’).
Maar wat móet je nou?
Waarschijnlijk blijft de gehele zomeretiquette-discussie nog wel even doorsudderen. Maar hoe dan ook: hoe jij je kleedt, hangt uiteindelijk écht af van jouw soort werk en de kledingvoorschriften daar. Twijfel je heel erg over wat nou gepast is binnen jouw werksetting, dan kun je altijd je baas aan zijn jasje trekken natuurlijk. Om je een handje op weg te helpen, geven we je nog wat tips met welke kleding jij fatsoenlijk voor de werkdag komt, en hopelijk ook zo koel mogelijk.
Korte broek
Ook wij zeggen: doen! Zoals we net al duidelijk maakten, vraagt dit item wél om de juiste combinatie. Zoals Cécile Narinx schreef: ga voor een exemplaar dat je dijen bedekt, en ook eentje die niet voorzien is van ongemakkelijk grote zakken. En ook niet eentje die op een bermuda lijkt, of dat stiekem is. Nu dachten we al niet dat jij van plan was om in je Bugs Bunny-shirt (en zwemshort) die vergadering aan te vliegen hoor. Maar kies ook vooral niet een shirt met een jolige print of een band uit welk jaartal dan ook. Of laat dat shirt helemaal links liggen, en ga voor een mooi overhemd of polo voor op je stijlvolle shorts. Twijfel jij of je met een korte broek kunt wegkomen? Vraag dan een heel eerlijk iemand in de privésfeer om advies voordat je je collega’s onverhoopt de schrik aanjaagt. Is de korte broek een brug te ver? Opteer dan voor een pantalon of een chino die de enkels blootlaat. Staat cool, en zo pak je toch nog wat extra briesjes mee.
Het (witte) overhemd
Kies voor heel lichte en kreukvrije exemplaren: overhemden en shirts die letterlijk niet veel wegen. Ga voor een korte mouw, of rol de mouwen van je lange overhemd op. Ideaal zijn goed ventilerende exemplaren van linnen. Maar let wel op: er komen sneller vouwen en kreukels in deze stof, dus je zult vaker het strijkijzer tevoorschijn moeten toveren. Ook goed: lichtkatoen en cupro, een zijdeachtige stof. Normaal moedigen we je aan om kleding te dragen die goed aansluit op je lichaam. Maar nu, met het hete weer, maken we een uitzondering. Je overhemden en shirts mogen best een tikkeltje ruimer (dus niet twee maten te groot!) vallen. Zo blijf je lekker koel. Een wit overhemd is sowieso een must: deze kun je met alles combineren – ook onder je eventuele maatpak of boven je korte broek. Verder zijn neutrale kleuren als marineblauw, kaki en olijfgroen ook prima. Dat je het in zwart warmer krijgt, is overigens een fabeltje. Dat zegt Hein Daanen, hoogleraar Thermosfysiologie, dus hij kan het weten. (Uitleg: zwarte kleding neemt weliswaar meer warmte op dan lichtgekleurde kleding, maar kan dit wel weer gemakkelijker afstaan aan de omgeving).
Polo (met opgerolde mouwen)
Een sportieve polo met opgerolde mouwen. Volgens het SZW (dat schijnbaar een representatieve steekproef voor het gehele Nederlandse volk heeft gehouden) zien wij Nederlanders dit item het liefst bij mannen op kantoor. Natuurlijk is er niets mis met een polo hoor. Mits je de knoopjes maar dichtknoopt, het kraagje naar beneden draagt en hem IN je (korte) broek stopt. Ook leuk is om eens te variëren, en je effen exemplaar eens voor eentje met strepen af te wisselen, mocht je, terwijl de thermometer de vijfendertig graden aantikt, nog een boodschap hebben aan ‘variatie’.
Lange (linnen) broek
Is een korte broek voor jou geen optie? In navolging van stijlmeester Arno Kantelberg raden we je dan een lange linnen broek aan. Je combineert hem met een marineblauw overhemd met korte mouw, en mooie leren loafers. Ook goed te combineren met een bijpassende linnen blazer. Wie is hier de coolste, eh ‘koelste’ jongen van kantoor? Juist. En het klinkt misschien gek, maar er bestaan echte ‘zomerpakken’ gemaakt van, het is heus, wol. Een stof die de zon tegenhoudt, en je dus koel houdt. Financieel gezien waarschijnlijk ook een heuse investering.
De schoenensituatie
Zijn op jouw werkplek open schoenen toegestaan? Maak daar gretig gebruik aan, en schaf, met goedkeuring van stijlmeester Cécile, een mooi paar leren slippers of sandalen aan. Deze gaan bij uitstek goed met die korte broek van eerder. Doe alleen geen sokken, wij herhalen: geen sokken aan! Bovendien, als je een bezoek brengt aan de pedicure, dan hóéven je voeten helemaal niet verborgen te worden. Kent jouw kantoor louter een dichte schoenen-beleid? Dan moet je het toch echt met je leren veterschoenen of loafers doen.
Sterkte ermee!
Zo, dat was het hitteplan-relaas. Goddank is het (bijna) weekend. Kun je zonder zorgen met je bermuda en Bugs Bunny-shirt ergens als een zeester van de zon genieten. Blootvoets. Hopelijk kom je je baas niet tegen!