House of Einstein start voor vrouwen! Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

skipiste

Wakker worden en uitzicht hebben op eindeloze witte vlaktes, besneeuwde bergtoppen en een stralende zon aan de strakblauwe lucht. De hele dag buiten actief zijn en de frisse lucht in je longen voelen, terwijl je de kantoorstress ver in de bergen achterlaat. Tijdens je break genieten van schnitzel en Schnapps in het winterzonnetje. Elke dag afpilsen en foute hits meebrullen in het après-skicafé, zonder je te generen voor je verwarde helmhaar en skikloffie. Als er één manier is om ‘zen’ te worden, dan is het wel op wintersport gaan. Maar dan is er ineens een wegpiraat of slingerende stuntpiloot die jou abrupt uit je zen-modus haalt, of gebeurt er iets anders waardoor je uit je skischoen schiet. Dit zijn de meest voorkomende irritaties tijdens de wintersport!

#1: Ongekend natuurtalent

Irritant én gevaarlijk: dat is het ongekende natuurtalent. Hoe je deze wegpiraten herkent? Deze mannen of vrouwen hebben nog nooit een les gevolgd, maar wanen zich als een pro op de piste. Daarom kiezen ze niet voor een makkelijk en rustig skigebied, waar ze zonder al te veel stress hun doe-het-zelf-training kunnen voortzetten. Nee, ze besluiten zichzelf een stel racelatten onder te binden en een supersteil traject op de rode of zelfs zwarte piste te bestijgen. Met een monstersnelheid storten ze zichzelf van de berg af. Halverwege hun dodemansrit komen ze erachter dat er nog meer mensen op de piste zijn, en dat ze de kunst van het stoppen en het ontwijken in elk geval niet al bij de geboorte hebben gekregen. ‘AAN DE KANT!’ brult het natuurtalent naar iedereen die in de weg staat. ‘GA AAN DE KANT NU!’ Afhankelijk van jouw reactievermogen word jij wel of niet meegesleept in de onvermijdelijke valpartij, en loop je wel of geen dwarslaesie of gebroken rug op.

#2: Upper class

Vandaag wil je lekker freestylen op je snowboard. Maar je plannen worden ruw verstoord als je erachter komt dat er vandaag wel érg veel skiklasjes op de berg zijn. Sterker nog: al die beginners en hun leraren lijken zelfs de complete berg te bezetten. Tja, eigenlijk moet je niet klagen over mensen die de juiste techniek onder de knie willen krijgen en hierdoor de kans op ongelukken op de piste verkleinen. Maar als jouw zoveelste poging om een backflip te maken wordt gedwarsboomd door een slingerende beginneling of een skileraar die met een snowboardkunstje zijn klasje wil imponeren, moet je jezelf bedwingen om geen wegpiraatje te doen en te brullen: ‘AAN DE KANT!’

#3: Geleerd van ome Henk

Dan heb je ook nog mensen (zowel volwassenen als kinderen) die hun skitechniek van ome Henk hebben geleerd, op een indoorbaan in Nederland. Ome Henk is weliswaar geen professioneel opgeleide skileraar, maar skiet al zijn héle leven. Toch werden bepaalde vaardigheden niet met de paplepel ingegoten, en dat is te merken op de piste. Henks protegés vallen bijvoorbeeld op door de manier waarop ze hun skistokken vasthouden als ze ergens in het midden van de piste staan te wachten: het liefst horizontaal, in een hoek van negentig graden. Het kan ook zijn dat Henk zijn leerlingen nooit heeft aangesproken op de ongecontroleerde manier waarmee ze de stokken tijdens het skiën in het rond zwaaien. Het blijft dus altijd oppassen dat je niet te dichtbij komt. Oppassen is het ook wanneer je een smal pad moet trotseren en je de skiër vóór je wil inhalen. Maakt deze wintersporter zichzelf zó breed dat je er niet langs kunt, of maakt hij of zij steeds onverwachte, spastische bewegingen? Grote kans dat dit het werk van ome Henk is.

#4: Ga er maar bij liggen

Dan heb je ook nog van die vriendengroepen die de sneeuw blijkbaar net zo lekker vinden liggen als het slaapmatje. Gezamenlijk pakken de vrienden vandaag een parcours. Binnen de groep bestaan er verschillen: de een weet zich net wat soepeler over de berg te slalommen, of de een gaat nét wat sneller dan de ander. Zo ook deze keer. Het is nog even wachten totdat de laatste van de groep er is. De vrienden besluiten solidair te zijn. Ze duiken niet alvast het après-skicafé in voor een pils, maar wachten totdat de langzaamste van de groep ook het eindpunt heeft weten te vinden. Dit wachten doen ze niet netjes langs de kant. Nee, ze vinden het handiger om dit op de piste te doen, verspreid over de gehele breedte van de baan. Dat staan de hele tijd is bovendien best vermoeiend, dus gaan ze er maar bij zitten of bij liggen. Welterusten!

#5: Opstopping bij de skilift

Het is druk bij de skilift. Ondanks dat er elke keer zes personen mee naar boven kunnen, sta je al minstens twintig minuten naar de neuzen van je skischoenen te turen. Dan loopt het eindelijk een beetje door. Voor je in de rij staat alleen nog een koppel uit Frankrijk en een gezin. Dat laatste gezelschap is helemaal compleet: opa en oma, vader en moeder en de twee kleine kids. Op het moment dat de lift stopt, stapt het Franse koppel in. Dit in tegenstelling tot opa en oma en de rest. Zij wachten namelijk liever tot de volgende lift weer komt. Zo hoeft er niet een delegatie bij die enge Franse mensen in te stappen, en kunnen ze in de volgende cabine wel allemaal gezellig saampjes bij elkaar. Door het getreuzel en gedrentel bij de lift zie je zelf óók geen gelegenheid om nog snel die cabine in te springen. Tja. Als elke grotere groep per se alleen maar bij elkaar wil zitten, is het natuurlijk geen wonder dat er opstoppingen ontstaan bij die skilift.

#6: Stress

De wachtrij bij de skilift is een bron voor nog veel meer irritaties. Deze irritaties lijken vooral veroorzaakt te worden door mensen die heel erg toe zijn aan een ontspannend uurtje in het stoombad van hun winterhut, met de Rituals-douchegel die ze van huis hebben genomen. Deze gestreste, ongedurige types botsen tijdens het wachten steeds tegen je aan. Of ze proberen voor te dringen, of ze gaan zelfs ongegeneerd op de achterkant van je ski’s of je snowboard staan. Sommigen botvieren hun zenuwen op de skistokken die ze in hun handen hebben. Hiermee wordt onrustig getikt, op een ritme waar Taylor Hawkins van Foo Fighters nog jaloers op zou zijn. Sommige snowboarders zijn niet door hun stress, maar door hun disbalans irritant. Zij gebruiken jou als steunpilaar om stabieler te staan tijdens het wachten, zonder het je te vragen.

#7: En dan hebben we het nog niet ééns gehad…

…over mensen die vlak voor je ineens een noodstop besluiten te maken, of je met een bloedgang inhalen en vervolgens afsnijden. En over types die hun skistokken als selfiestick gebruiken om hun ludieke skiuitrusting vast te leggen (dat wil zeggen: een malle skimuts en een onesie over hun skipak). Ook nog niet besproken in dit stuk: bepaalde praktische dilemma’s. Want wat doe je als de nood heel hoog is, maar er in geen velden of wegen een toilet is te bekennen? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Toch kun je maar beter van je wintersport genieten. Je bent er nu toch! Dus adem in, adem uit en ga vol gas die piste af!