House of Einstein start voor vrouwen! Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

peerfiguur man

‘Dit weekend gaan we naar de stad, want dat afgedragen T-shirt en die versleten grote broek die je altijd aanhebt, kunnen écht niet meer.’ Met een veelbetekenende blik wijst je partner naar je outfit. Hoewel jij moet toegeven dat je inderdaad weleens florissantere tijden hebt gekend (lees: tien jaar geleden, toen je het aanschafte), word je al chagrijnig bij alleen al het idee om een winkel binnen te stappen. Want die kleren waarmee jij door je partner in een pashokje wordt geduwd omdat die je zogenaamd zó leuk zouden staan? Daar kom jij naar jouw idee niet mee weg. Zo vind je dat een strakkere spijkerbroek jouw middel nóg breder doet lijken, en ben je van mening dat je schouders nóg smaller lijken in zo’n hip T-shirt met V-hals. Stop met het verzinnen van smoezen om aan die aankomende shoptrip te ontkomen. Met deze tips vind je wél de kleding die bij jouw lichaamstype past!

lichaamstypen man
Het peerfiguur bij een man wordt ook wel ‘de triangel’ genoemd. Bron afbeelding: metro.co.uk

Het peerfiguur

Wij snappen je ‘shopping struggles’ helemaal. Deze gaan nou eenmaal gepaard met het hebben van het zogenaamde ‘peerfiguur’. Het peerfiguur herken je aan een wat breder en zwaarder middel en een bredere heuppartij, en schouders die naar verhouding juist smaller zijn. De term ‘peerfiguur’ klinkt oneerbiedig. Maar ho: we bedoelen hiermee helemaal niet dat jij in slechte shape bent! Maar het is soms wél een uitdaging om kleding te vinden die jouw lichaam mooi in proportie brengt. Met de volgende tips is dat echter geen ‘mission impossible’!

Tip #1: Accepteer jezelf

Meteen de belangrijkste tip: accepteer jezelf en kleed je naar hoe de situatie op dit moment is. Oké, je hebt misschien geen afgetraind lichaam zoals het gemiddelde Men’s Health covermodel. Misschien baal je wel van die paar pondjes te veel rond je middel, en ben je zelfs van plan om aan de gewichten te hangen, zodat je óók brede schouders en een wasbordje krijgt. Als jij dat wilt, is dat natuurlijk allemaal prima. Maar dat betekent niet dat je jezelf op dit moment moet verstoppen in je oude versleten kloffie. Met de juiste outfits in je kast worden de punten van je lichaam verdoezeld waar jij misschien minder blij mee bent, en je sterke punten juist benadrukt. Hiermee kun jij jezelf op elke gelegenheid netjes presenteren (en stopt je partner ook met zeuren).

Tip #2: Zorg voor de juiste maat

Maar eh, met welke outfits dan? Nou, pak om te beginnen gewoon je eigen maat uit het rek (en dus niet één tot drie maten groter). Met het dragen van oversized shirts en broeken bereik je namelijk het tegenovergestelde van wat je eigenlijk wil: je middel lijkt juist forser. Kies dus voor kleding die mooi aansluit op je lichaam.

Tip #3: Kies voor een goede fit

Wat we willen: de aandacht weghalen bij de lichaamsdelen waar je je onzeker over voelt (je middel en heupen en eventueel aanwezige buikje dus), en het accentueren van je slanke schouderpartij. Hoe je dit doet? Kies voor een overhemd dat netjes om je schouders zit (dat wil zeggen: de schoudernaden zitten precies op het uiteinde van de bolling van je schouder), maar tegelijkertijd niet te wijd bij je mouwen of te strak bij je middel is. Zijn de mouwen toch wat wijd? Rol ze dan strak op, dan valt het niet op. Combineer met een wat langer colbertjasje met voorgevormde schouders voor een gestroomlijnd en strak silhouet. Kortere jasjes kun je daarentegen wel beter laten hangen, want hiermee gaat de aandacht uit naar je (ontbrekende) taille.

Tip #4: Strepen zijn (meestal) je vriend

Onthoud: verticale strepen en krijtstrepen zijn geweldig. Deze laten je bovenlichaam namelijk langer én slanker lijken, waardoor je lichaam een mooie vorm krijgt. Horizontale strepen mag je daarentegen wel lekker laten hangen – deze benadrukken je middel en eventueel aanwezige buikje namelijk.

Tip #5: Snoeien en zaaien in je garderobe

Nu is het tijd om eens met een kritische blik door je kledingkast te gaan. Wat kun je beter wegdoen en wat komt er voor in de plaats?

Dit mag je doneren aan iemand zonder peerfiguur:

Een coltrui. Hiermee lijken je nek en schouders korter, en wordt je middel benadrukt. Om dezelfde reden is een (strakke) polo ook niet zo’n goed idee.

  • Drukke printjes en felle kleuren. Hiermee wordt de aandacht wederom op je middel en je buikje gelegd. Begrijp het niet verkeerd: kleur aanbrengen in je leven én outfit is wel degelijk iets wat wij aanmoedigen. Fleur de boel liever op met een kleurrijk doch flatterend accessoire. Focus de aandacht op je gezicht met een kek montuur bijvoorbeeld, of leg de focus op de bovenkant van je lichaam met een opvallende pochette. Ook áltijd goed: gekleurde sneakers of hippe sokken.
  • Een brede, opvallende (logo)riem. Deze legt de aandacht op de plekken waar je die niet wilt: je (niet bestaande) taille. Ga liever voor een smallere riem in dezelfde tint als je broek, en maak verder de keuze uit de hierboven genoemde accessoires om leven in de brouwerij te brengen.
  • Jasjes die je schouders allesbehalve vorm geven. Denk aan een bomberjack, of dat lollige baseballjack waarin je je misschien weer even de populairste jongen van de klas waant. Deze doen echt niets voor jouw figuur.

Daarentegen kom jij met deze items wél tot je recht:

  • We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een goed gesneden colbertjasje. In de wereld der colberts bestaan twee bekende soorten: de ‘single breasted’ (één rij knopen) en de ‘double breasted’ (twee rijen knopen). Maak het jezelf gemakkelijk en beperk je tot de eerste soort. Zo voorkom je dat er extra massa aan je middel wordt toegevoegd. Ook leuk: ga eens voor een jasje met ruitjespatroon, dat je combineert met een effen gilet en broek in dezelfde kleur. Een combinatie die de aandacht afleidt van je middel, en je figuur verbazingwekkend goed in shape brengt!
  • Smalle, meer nauwsluitende broeken. Het is een misverstand dat je met een peerfiguur geen ‘skinny fits’ kunt hebben: deze – mits gedragen in de juiste maat – slanken juist af. Wel is het zaak om ‘wortelbroek-achtige’ taferelen te voorkomen (broeken die wijd bij het gebied rond je kruis zijn, en uitlopen in heel smalle pijpen).
  • Shirts die je schouderpartij benadrukken. Ga je op sportief of casual? Kies dan eens voor een sweater of shirt met een bredere, ronde halslijn. Hiermee lijkt je schouderpartij groter.