House of Einstein start voor vrouwen! Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

tesla

Het schijnt dus dat het soort auto dat jij rijdt, iets zegt over je persoonlijkheid. Is zelfs heus wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Echt harde onderzoeksclaims zijn er niet, waardoor het leggen van dit soort verbanden vooral op stereotypen gebaseerd lijkt te zijn. Denk aan het Volkswagenbusje voor de vrijzinnige vrijbuiter die van surfen houdt, en de rode sportauto met open dak voor, juist, de man die eeuwig jong blijft. Ons leek het leuk om ook wat gooien te doen naar verschillende soorten auto’s en de persoonlijkheid van de bezitter. We zijn natuurlijk echter meer van de mode, dus hebben we ons ook met de bijbehorende kledingstijl beziggehouden.

We gooien er meteen een disclaimer in. Dit artikel is niet tot stand gekomen door objectief, wetenschappelijk onderzoek maar puur voor de leuk bedoeld. Het zou heel goed kunnen dat jouw typen auto en kledingstijl er niet bij zitten, of dat je je in alle vijf herkent. Of dat je denkt: ‘Djeez, die weten ook niets van auto’s’. Als dat zo is, dan alvast onze excuses. Hopelijk maken de gratis kledingtips het een beetje goed.

Oldtimer

auto combi 1

Jij, een experienced entrepreneur of professional, bent in het bezit van een echte oldtimer, bijvoorbeeld een Alfa Romeo Giulia of zelfs een Ferrari. Niet alleen de buitenkant van jouw wagen is een beauty. Ook de binnenkant is voorzien van stijlvolle details, zoals een leren bekleding, een al dan niet bijzonder houten stuurwiel en mooie schakelknoppen. Om ervoor te zorgen dat jouw beauty ook een beauty blijft, steek jij met veel liefde veel uurtjes in het onderhoud. Eerlijk is eerlijk: jouw wagen is prachtig, maar niet echt geschikt om er lange afstanden mee te rijden. In je vrije tijd maak jij er dan ook graag kleine tripjes mee naar de strandboulevard, een drukke winkelstraat in een chique dorp wat verderop of wellicht zelfs naar de golfclub, zodat niet alleen jijzelf maar ook genoeg anderen jouw grote trots kunnen bewonderen. En groot gelijk heb je, want die aandacht en bewondering verdient jouw klassieke bak!

Jouw kleding kies je met net zoveel zorg uit. Je hebt gevoel voor stijl en houdt van goed gemaakte en een tikkeltje luxueuze kledingstukken, waar je nog jaren plezier van kunt hebben. Jij voelt je dan ook op je best in een stijlvolle marineblauwe sweater van wol. Hier draag je een overhemd onder dat mooi past bij je lichte nette broek. Van jezelf ben je netjes genoeg om daar niet binnen de kortste keren ketchup of koffie over te morsen. Met jouw oog voor detail had je vást al gezien dat het cognackleurige lijntje in de boord van de sweater overeenkomt met de kleur van je leren veterschoenen. Met de bijpassende lederen riem maak je je klassieke outfit helemaal compleet. Eén ding is zeker: met deze klassieke en stijlvolle look kun je niet alleen met flair in je oldtimer gaan zitten, maar óók in je golfkarretje.

Nieuw & blits

auto combi 2

Op jouw oprit staat een gloednieuwe (sport)wagen te shinen, bijvoorbeeld een Golf GTI-6 of een Audi RS6. Ja, als jonge businessman of ondernemer pluk jij de vruchten van al je, soms risicovolle, inspanningen die je levert. ‘Nu’ leven en ‘nu’ genieten is belangrijk voor je, en het hebben van een mooie auto hoort daar ook bij. Met een beetje geluk hoef jij je (nog) niet te bekommeren om een gezin, en heb je daardoor alle vrijheid om in de avonden en in de weekenden in je hippe wagen naar allerlei hotspots te scheuren. Zo race je straks na je laatste meeting bijvoorbeeld naar een hippe club in Antwerpen of Berlijn. Gewoon omdat het kan. Natuurlijk pak je ook regelmatig een wasstraat mee, want die glans op jouw blitse bak moet je wel in stand houden natuurlijk. Nog even dan, want voor je het weet ruil je je wagen in voor een nieuw exemplaar.

Dat jij dingen als opvallen en avontuur niet uit de weg gaat en het woord ‘verveling’ niet in jouw vocabulaire voorkomt, is ook te merken aan je kledingstijl. Hoewel jij misschien wel elke dag in het stijlvolle pak op je werk moet verschijnen, weet je met geprinte overhemden, kekke sokken of een opvallende das toch voor genoeg variatie te zorgen. Uiteraard ga jij in je vrije tijd of op Casual Friday ook voor een opvallende doch stijlvolle look. Voor je volgende avond in een hippe (beach)club staat er een goed-fout hawaiioverhemd op de planning. Als geen ander weet jij dat te dragen met een nonchalante korte broek. Sneakers mét kekke sokken erbij en jij bent helemaal klaar om weer de hort op te gaan.

De gewoon praktische familieauto

auto combi 3

Jouw trouwe vierwieler is misschien niet bijzonder mooi, maar hij weet jou en je gezin in elk geval wél naar je belangrijkste bestemmingen te brengen. Als drukke daddy leg jij er heel wat afstanden mee af: je gaat ermee naar je werk, de sportclub van je kinderen, de supermarkt en wie weet ook naar je eigen voetbalcluppie. In de vakanties vervoert de wagen jou en al je aanhang (plus alle bagage en de huisdieren) zonder problemen naar de camping in Italië en de skipiste in Oostenrijk. Gordels om, muziek uit de speakers (sowieso ruzie over welke muziek dan) en rijden maar! Hoewel je auto een plek is waar je best heel wat quality time met je gezin spendeert, heeft hij voor jou toch vooral een praktische functie.

Ook wat betreft je kledingstijl ben je praktisch ingesteld. Jij vindt het vooral belangrijk dat je kleding lekker zit, zodat je prima in staat bent om met de weekendboodschappen te sjouwen, achter je kinderen aan te hollen en een rondje met de hond te lopen. Om opmerkingen als ‘Páááp, wat heb je nú weer aan?’ en bemoeienis van je partner te voorkomen, ga je voor een praktische doch hippe outfit. Dat betekent in dit geval: een slimfit spijkerbroek met stretch, gecombineerd met een helderblauwe sweater. Doe er het comfortabele colbertjasje over, vergeet je gekleurde riem en coole sokken niet, en je kunt zó die klantenmeeting of presentatie in. Zit lekker, staat leuk! En met die comfortabele gympen aan je voeten weet je zeker dat jij al die bestemmingen in je leven als drukke daddy op tijd aantikt.

Elektrische wagen

auto combi 4

Als young creative ben jij je bewust van je ecologische voetafdruk. Jij scheidt je afval, eet waarschijnlijk overwegend biologisch, vegetarisch of veganistisch (tot je irritatie moet je je collega’s vaak uitleggen wat er nú weer in je zelf meegebrachte lunchtrommel zit) en drinkt louter water uit je eigen ecologische drinkbeker. Omdat jij genoodzaakt bent tot het bijna dagelijks afleggen van grote afstanden – bijvoorbeeld van je huis in de natuur naar je werk in de grote stad – doe jij dat uiteraard in een elektrische auto. Tegelijkertijd weet jij als geen ander dat bewust leven echt geen geitenwollensokken-gehalte hoeft te hebben. Als het even kan, heb je daarom gekozen voor een stijlvolle Tesla.

Jouw (stijl)bewuste houding sijpelt natuurlijk door in jouw kleding. Jij bent een groot voorstander van slow fashion: met aandacht gemaakte items, die naast mooi ook tijdloos zijn. Daarnaast kies je kleren die passen binnen een ‘smart casual’-stijl. Met jouw creatieve oog weet jij als geen ander hoe je slim kunt mixen en matchen; zodat je dat colbertjasje niet alleen naar een meeting maar óók nog naar een feestje kunt dragen. Goed: jij houdt dus van groen. We gaan dus voor een groene (om precies te zijn: mosgroene) sweater. Krijg je het warm, dan trek je hem gewoon uit. Kan prima, met dat hippe shirt met plantenbladen eronder, dat jou op het lijf is geschreven. Slim! De pijpjes van je spijkerbroek rol je nonchalant op; krijgen die leuke sokken ook nog wat aandacht. En als het lang genoeg is, stop je je haar natuurlijk nog even in een staartje.

De bak die bijna uit elkaar valt

Wanneer jij in de auto zit, hoort iedereen jou al vanaf 100 meter afstand aankomen. Niet omdat jij met je blitse bak ronkend voorbij scheurt, maar omdat het zo’n gammel geval is. De keren dat mensen jouw wagen vooruit moesten helpen bij het starten zijn inmiddels op twee handen te tellen. En ken je die scene uit ‘How I Met Your Mother’ waarin Ted en Marshall een roadtrip maken, en de stoffige autoradio maar één liedje kan afspelen? (‘I Would Walk 500 Miles’). Bij jou is eenzelfde soort situatie aan de hand. Het is niet eens dat je de middelen niet hebt om iets beters te fixen. Die hele auto, en de zogenaamde status die daarmee samengaat, boeit je gewoon niet zoveel. Net zoals dat jij je auto niet als verlengstuk van je identiteit ziet, denk je ook zo over je kleding. Of over spullen in het algemeen.

Als (tech)nerd houd jij je namelijk bezig met hele andere materie. Materie die er toedoet, en betékenis heeft. Elementaire deeltjes, abstracte latente constructen, wiskundige modellen en uh nou ja, dat soort dingen. Het enige waar jij mee wil opvallen is je intellectuele eigendom. Daarom draag jij graag je paarse coltrui, waar de morsige vlek van het kerstdiner in 2004 nooit meer is uitgegaan. Begrijp ons niet verkeerd; wij hebben puur ontzag voor je. Maar óók in meer eigentijdse kleding kun je lekker klooien met je datasets en nadenken over Nietzsche. Ga bijvoorbeeld voor een preppy jasje, een net overhemdje en een lekker zittende katoenen broek met steekzakken (in modetaal: ‘chino’). Kijk eens wat voor een professor er nu staat! Even een snelle kansberekening: de kans dat anderen afgeleid raken door je paarse coltrui is significant groter dan wanneer je deze outfit draagt (<0,05).