House of Einstein start voor vrouwen! Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

stenstroms

Of je ‘m nou onder je pak draagt of ‘gewoon’ sportief zonder jasje: een goed overhemd in je garderobe is geen overbodige luxe. Heel graag introduceren we je met een merk dat de ambacht van het overhemd maken letterlijk en figuurlijk in de vingers heeft: Strenströms. Waren het járen geleden (stijlvolle) zeehelden die ermee wegliepen; nu zwéren de leden van het Zweedse koningshuis bij de producten van het merk. Scoor je ook zo’n high class overhemd? Dan is er dus een kans dat prins Carl Philip hem ook heeft…

Uit de fabrieken van Stenströms (spreek uit: sten-strums) rollen al sinds 1899 (!) de fijnste overhemden. Het brein achter de overhemdenleverancier is de Zweed August Stenström, die zich al vóór de eervorige eeuwwisseling bezighield met de noeste arbeid van het op maat gemaakte overhemd. Zijn dedicatie en vakmanschap waren tot in de kleinste details van zijn creaties te merken. Niet alleen konden de gegoede Zweedse heren genieten van alleen het beste katoen aan hun lijf, op de mouwen en aan de rand van hun overhemden vonden zij knopen gemaakt van parels, die met de hand waren gezet. Het hemd was altijd zó uitgesneden dat het perfect om het lijf viel. Het eindproduct was, om in autotermen te spreken, een Rolls-Royce onder de overhemden.

Zeehelden als influencer

Onder de Zweedse bourgeoisie vonden de overhemden van August Stenström gretig aftrek. Iedereen wilde wel zo’n op maat gemaakt meesterwerk. Omdat de Zweedse overhemdenmeester niet zoveel vragen tegelijk kon bedienen, opende hij in 1899 de deuren van zijn eigen fabriek in de Zweedse plaats Helsingborg. Zo kon hij op grote schaal de rijkere bevolking helpen aan het betere overhemd. In de fabriek hield August alle ambachtslieden en de naaimachines nauwlettend in de gaten. Het was natuurlijk wél de bedoeling dat, nu hij het productieproces niet alleen maar in eigen hand had, de hoge kwaliteit van de hemden in tact bleef. Of zijn strikte supervisie de werksfeer in de fabriek bevorderde weten we niet, maar er rolden in elk geval wél producten uit die de handgemaakte kwaliteit van August tot in de puntjes evenaarden.

De faam van de overhemden van August Stenström reikte tot ver buiten de landsgrenzen. Dit was vooral te danken aan internationale kapiteins die de Oostzee overstaken en voet zetten in het Zweedse land. Tijdens hun verkenningstocht aan wal ontdekten zij de overhemden van Stenströms, die dankzij de slanke fit mooi vielen om hun gespierde zeeliedenlijf. Onbewust waren deze kapiteins heuse ‘influencers’. Gestoken in de elegante kledij van August keerden zij weer terug naar het thuisfront, waar zij de bewoners aldaar moesten uitleggen waar toch die mooie en elegante kleding vandaan kwam. Gevolg van deze mond-tot-mondreclame: de overhemden van August Stenströms werden nu ook op grote schaal naar het buitenland verscheept en overal op de wereld wandelen er wel mensen rond in de Zweedse creaties.

B(l)ooming business

De handel van Stenströms floreerde en de overhemden werden een booming business. In 1912 werkten er bijna 150 man bij het bedrijf, waarmee het de grootste overhemdenproducent van Scandinavië was. Ook na het overlijden van August Stenström in 1923 bleef de wereldfaam van het merk overeind. Het bedrijf bleef in de familie, en de iconische overhemden bleven het handelsmerk. De hedendaagse filosofie is dat kleding ondanks allerlei handige moderniseringen altijd een menselijke ‘touch’ nodig heeft. Daarom worden vandaag de dag veel van de bewerkingen nog met de hand gedaan. Vroeger waren het de rijkere lieden die de belangrijkste klant; anno 2019 loopt er zelfs adel in. Het bedrijf Stenströms mag zichzelf namelijk ‘hofleverancier’ van het Zweedse koningshuis noemen. En laat het Zweedse blauwe bloed nou nét bekendstaan als stijlvol.

Maar gelukkig: de overhemden (en inmiddels ook knitwear) zijn ook beschikbaar voor de ‘gewone man’. Hoewel het merk al meer dan honderd jaar meegaat, betekent dat niet dat de producten een ouderwets uiterlijk hebben. Zo bestaat de huidige overhemdencollectie uit flanel in fijne kleuren. De frisse pastelkleuren als roze, lichtgroen en lichtblauw blenden mooi bij de herfsttinten als bruin, grijs en donkerdenimblauw. Liever een patroontje? Dan ga je voor het gestreepte overhemd in vrolijke kleuren, of het altijd goede paisley. Uiteraard zijn de neutrale kleuren als wit en lichtgrijs ook vertegenwoordigd.

Net zo zacht als je kussen

Waar de kleuren meegaan met de tijd, zijn de modellen en de kwaliteit van Stenströms in de loop juist erg weinig veranderd. En dat is volgens Stenströms-specialist  Sjoerd Wilmans van Agency 0031 wat de kleding nou zo speciaal maakt. Aan de telefoon vertelt hij: ‘Het bedrijf heeft zich vanaf het begin af aan gespecialiseerd in overhemden. Al járen hebben de overhemden dezelfde goede fit. Ideaal. Want ben je eenmaal tevreden met je overhemd, dan kun altijd op het merk terugvallen als je weer een nieuwe nodig hebt.’ Ook met het oog op ‘slow fashion’ zijn de Zweedse overhemden een goede keuze. Sjoerd: ‘Stenströms produceert alleen in eigen fabrieken, en heeft dus zicht op het productieproces. Daarnaast wordt er – nog steeds – alleen met de beste stoffen en materialen gewerkt. Hierdoor kun je er van op aan dat de kwaliteit écht goed is en dat je er lang mee kunt doen.’ Ten slotte doen we zelf nog een duit het zakje: het merk is erg transparant over hoe de kleding tot stand komt.

Kleine round-up. De overhemden gaan door hun hoge kwaliteit lang mee, hebben een mooie fit, en zijn nog stijlvol en modieus ook. Maar eh, zitten ze ook nog een beetje lekker? Neem het van ons aan: zo’n overhemd voelt – ervan uitgaande dat jij niet zo’n ergonomisch exemplaar hebt – nét zo zacht aan als je kussen, of als je joggingpak. Tegelijkertijd kom je door de stevige structuur goed voor de dag, en kun je prima die presentatie aanvliegen, of op naar die businessborrel. Of naar dat dinertje bij je schoonouders, of een potje golf met je vrienden. Of wat je ook maar gaat doen. Goed nieuws: sinds kort zijn de overhemden ook te vinden in de kledingboxen van House of Einstein, dus je kunt ze zelf eens uitproberen!