House of Einstein start voor vrouwen! Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

headerfoto 1

Tip 1: Kijk naar de setting

Nog even gesproken over het binnenslepen van die businessdeal. Uit baanbrekend onderzoek van jawel, het prestigieuze Harvard, kwam naar voren dat mensen gestoken in casual kleding met meer zelfvertrouwen door het leven de gaan. Neem je – een beetje – maling aan de formele kledingvoorschriften, dan laat jij zien dat jij je niet te afhankelijk opstelt van andermans oordeel. Wie weet imponeer jij wel hiermee die belangrijke klant. Maar nog even een disclaimer. Ben jij werkzaam op een nicheadvocatenbureau of een andere zeer serieuze setting waar een formele kledingstijl gewenst en gepast is? Dan zijn wij de laatste die zullen beweren dat jij op sneakers naar je werk moet.

Tip 2: Kies de juiste exemplaren

Met het huidige, ronduit overweldigende aanbod aan sportieve schoenen is het nog best lastig kiezen welke exemplaren geschikt zijn voor op kantoor. Dat je beter niet kunt komen aankakken op je werk met je vertrapte Converse-sneakers voorzien van grasvegen, had je zelf al wel kunnen bedenken. Ook niet zo’n goede optie: schoenen die er meer uitzien alsof je na het werk nog even een marathon gaat rennen. Of van die schoenen die zich er ook heel goed voor lenen om een avondje te hakken op happy hardcore. Maar hoe pak je het dan wél aan?

Nou, door te kiezen voor een stijlvol, meer tijdloos en ingetogen paar. Je staat er misschien niet bij stil, maar sneakers bestaan lang niet altijd uit kleurig canvas of textiel en een dikke dempzool van kunststof. Je hebt bijvoorbeeld ook schoenen die het beste uit twee werelden bevatten. Om precies te zijn, hebben we het over de ‘geklede sneaker’. Dit type schoen bevat door een nonchalantere uitvoering het sportieve en het coole element van trainers. Maar dankzij het leer en de nette, subtiele zool, hebben zij tegelijkertijd ook het formele van leren veterschoenen. Ideaal.

Gratis extra tip: kies ook voor sneakers voorzien van een leren binnenzool, zodat jij het in elk geval niet bent die een zweetvoetengeur op kantoor verspreidt.

sneaker beige wit bruin

Tip 3: Saai is goed

Heb je het genoteerd? Tijdens je sneakerjacht let je dus op de term ‘geklede sneaker’. Dan nog een belangrijke, hoofdbrekende kwestie: voor welke kleur kies je? De meeste sneakers van nu zijn voorzien van allerlei hypermoderne tierelantijnen – van knipperende lichtjes tot verwisselbare veters in alle kleuren van de regenboog. Maar voor het werk is een minimalistische keuze prima. Herinner: we gaan niet de kroeg in, maar onze baas, collega’s en zakenpartners imponeren. Met wit zit je altijd goed, vooral als jouw zakelijke kledingkast vooral bestaat uit verschillende tinten grijs en blauw. Mooi zijn ook sneakers uitgevoerd van cognackleurig of marineblauw leer, die gepaard gaan met een wat dikkere, witte zool. Uiteraard zit je met behoudend (donker)grijs en zwart altijd goed.

Voor welke kleur je ook gaat, investeer in elk geval altijd in exemplaren van een goede, verfijnde kwaliteit. Zo ben jij er zeker van dat je nieuwe sneakers niet alleen misstaan onder je nette chino, maar ook onder je chique ‘ik ga vandaag een businessdeal binnenhalen’-pak. (Hierover later meer). Zie de sneakers als een investering: ze zijn bedoeld om heel wat jaartjes mee te gaan in je leven als goedgeklede kantoortijger.

Vind je het allemaal nog een beetje spannend? Door eerst een behouden en ingetogen exemplaar (lees: saai) te introduceren op de werkvloer, is het mogelijk om de reacties van je collegae te peilen en af te tasten. Zijn die positief en krijg je weinig afkeurende blikken op je sneakers, dan trek je de volgende keer gewoon je neongele Yeezy’s aan (of een ander, iets meer opvallend paar.)

Wel of geen sneakers aan naar je werk? Typisch zo’n vraagstuk waarvan je midden in de nacht opschrikt. Angstgedachten houden jou uit je slaap. Jij wilt je baas geen rolberoerte bezorgen omdat jij het idee wekt dat jij vandaag van plan bent om in je sportkloffie die belangrijke businessdeal binnen te slepen. Of het onderwerp van gesprek worden bij de koffieautomaat omdat je collegaatjes een man op sneakers niet gewend zijn. Helemaal horror shock horror: een disciplinaire sanctie krijgen van de hogere managementlaag vanwege onprofessioneel schoengedrag. Natuurlijk heb jij je nachtrust hard nodig, zodat je fit genoeg bent voor al die belangrijke telefoontjes, presentaties, het in elkaar draaien van grafieken en de hele rambam. Daarom helpen we je graag op weg met wat zakelijk sneakeradvies.

De regels op kantoor zijn de laatste jaren steeds minder strikt geworden. Waar je in de jaren vijftig diende aan te treden in een maatpak, nette veterschoenen en een leren aktetas, behoort op veel werkvloeren de gematigde formele look tot het nieuwe normaal. In de praktijk betekent dat vaak: weg met de stropdas, niet per een se jasje dat bij de pantalon hoort, kekke overhemden met bloemenprintjes én in plaats van de leren veterschoenen, een stel sneakers aan je voeten. Met de volgende tips integreer je je sneakers in een succesvolle kantoorlook.

sneaker wit

Tip 4: Stem je kleding op je sneakers af

Eenmaal een paar uitgekozen? Dan is het ook nog eens de vraag hoe je ze in godsnaam moet combineren. Zoals gezegd is het niet meer de status quo om in een maatpak en je Italiaanse leren veterschoenen op het kantoor te arriveren. De minder strikte kledingvoorschriften geven je de ruimte om te spelen en te experimenteren met je outfits. Maar we houden het smart casual.

Door je sportievere schoenen te combineren met kledingitems die een net karakter hebben, krijg je een elegant, zakelijk én cool contrast. Doe dus eens gek en draag je geklede sneakers onder een pak. We geven toe, als je een héul netjes pak draagt, dan steken je sneakers er een beetje gek bij af, alsof je ze draagt omdat je een voetblessure hebt. Een wat meer nonchalant, casual pak is geschikter. Let wel: we willen een slodderige indruk voorkomen. Je pak moet optimaal zitten: niet te losjes om de benen en bij de benen. Zorg ervoor dat je een slank silhouet vormt, en dat het uiteinde van de broekspijpen je enkel bloot laat.

Items zoals een scherp gesneden colbertjasje vormen, samen met bijvoorbeeld een chino van zacht katoen, ook een hele goede match met sneakers. Heb jij lichte sneakers ingeslagen? Combineer ze dan eens met een wit T-shirt, een lichte nette chino en een grover gebreid vest (knopen los). Wil je niet dat je sneakers dé blikvanger van je outfit worden? Zorg er dan voor dat je kleding draagt die aansluit bij de kleur van je schoenen. Donkere sneakers draag je bijvoorbeeld met een jeans of chino in dezelfde donkere kleur. Overhemdje en een leuk jasje en je bent klaar. Maar maak je outfit ook niet té saai – dan had je net zo goed gewoon je leren veterschoenen kunnen aantrekken.

Zorg ook dat de rest van je outfit on point is. Je verwacht het misschien niet, maar je sneakers gaan goed samen met een mooie trenchcoat. Nu nog een mooie leren tas voor je laptop en al die belangrijke paperassen en gaan! Staat de cultuur binnen het bedrijf ook opvallende accessoires toe? Draag dan eens van die Happy Socks in je nette sneakers, voorzien van kekke kleurtjes en weelderige patronen – van ijsjes tot camouflageprint. Opmerkingen van je collega’s bij de koffieautomaat gegarandeerd.

tussenfoto zwarte schoenen

Tip 5: Koester je sneakers

Draag zorg voor je sneakers alsof ze je geliefde Tesla (of elektrische fiets) zijn. Je schoenen af en toe door de wasstraat halen is geen overbodige luxe. Maar ga je bijvoorbeeld een weekend heien op je sneakers, dan ben je daarna echt uren in de weer om ze weer helemaal netjes en office-proof te krijgen. Bouw daarom liever een strikt zakelijke relatie op met je geklede sneakers. In de privésfeer ga je gewoon voor je sportschoenen, je kekke Adidasjes, of voor ons part, die afgetrapte Converse waar de grasvegen als aandenken van het kampeerweekend twee jaar geleden nog inzitten.

Zo, met deze tips heb je binnen een handomdraai een geschikte kantoorlook mét sportievere schoenen. Kun jij ook weer lekker slapen. Grote kans dat je binnen de kortste tijd helemaal verknocht bent aan je geklede sneakers en verslaafd raakt aan de complimenten van je collega’s over je outfits. Toch is er nog één aandachtspuntje. Mocht je een of andere ultrachique werkaangelegenheid hebben, zoals een galadiner waar gevraagd wordt om black of white tie of de bruiloft van je baas, dan doe je er goed aan om niet de rebel uit te hangen. Laat je geliefde sneakers thuis en kies voor je vertrouwde fraaie veterschoenen – die hebben je gemist!

[sc name=”instagram”]