House of Einstein start voor vrouwen! Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

Viva Hollandia op zomervakantie in eigen land

Ga je zonnen aan de Spaanse playa deze zomer? Is dit wel het moment om lekker met de mannen de Franse Pyreneeën te beklimmen? Of laad je je partner en aanhang in de Volkswagen om naar het Gardameer te gaan en daar jullie tentje op te zetten? Dát zijn de vragen. Wie naar het buitenland gaat om vakantie te vieren, moet rekening houden met risico’s en beperkingen. Alleen landen op de reisadvieskaart voorzien van een geel kleurtje zijn toegankelijk. En als daar de pleuris uitbreekt ben je de pisang, want waarschijnlijk niemand komt je ophalen. Een retourtje binnenland, dat brengt minder gevaren met zich mee. Veel zin om naast Henk en Francien op een camping in Bakkeveen of een ander gat te staan heb je echter niet. Toch kan een vakantie in eigen land verrassend leuk zijn. Sus de met wanderlust besmette wereldverkenner die diep in jou geworteld zit en laat je inspireren door onze binnenlandse vakantietips!

Kamperen als een koning

Goed, trek om naast Henk en Francien op de buurtcamping te staan heb je niet. Graag laten we je daarom kennismaken met de luxe vorm van openluchtrecreatie: glamping. Bezorgt het woord ‘glamping’ je rillingen omdat het te veel aan ‘kamperen’ doet denken? Dan stellen we je meteen gerust. Je hoeft bij glamping niet zelf in de weer met je tentharingen (scheelt je weer een relatiecrisis) of te slapen op een krakkemikkig matje. Met een toiletrol de hele camping over op weg naar de wc’s is er ook niet bij, net zoals gebruikmaken van de douches waar je tegen betaling één minuut onder een lauw pisstraaltje mag staan. Bij glamping verblijf je namelijk in een luxe ruimte die je niet zelf in elkaar hoeft te klussen. Geen zin om je te bemoeien met de eventuele andere glampinggasten? Dan trek je je terug op de zachte sofa van je eigen huisje, waar het hoogstwaarschijnlijk heerlijk koel is en waar je ook geen last hebt van de muggen. Je comfortabele bedje is al voor je opgemaakt en je macaroni met Smac maak je gewoon op je eigen fornuis of op de barbecue. Kamperen als een koning dus. (Er is geen privé kok aanwezig, maar ook de royalty kookt vast weleens zelf).

Omdat je zo lekker uitgerust wakker wordt, heb je alle energie om de omgeving van de glamping te verkennen. En die omgeving kies je helemaal zelf, want glamping kan op véél plekken in Nederland. Bijvoorbeeld aan de rand van de Veluwse bossen of in de kustplaats Callantsoog. Lijkt ‘glamperen’ óp het water je wel wat? Boek dan een WaterLodge in een vakantieoord vlakbij de Brabantse Kempen. In dit bekende natuurgebied wandel je door de bossen en over de heide naar je bestemming: een gezellige Brabantse kroeg waar de pils al voor je koud staat. ’s Avonds brak je in alle rust uit in je WaterLodge. Word je snel zeeziek? Geen zorgen: de lodge ligt weliswaar aan het water, maar staat gewoon op een plateau. Dus wanneer jij platgaat in het hemelbed of nog een aflevering van ‘La casa de papel’ op de TV kijkt, zal het huisje niet gaan schommelen. Ook prettig: zelf je kopjes afwassen boven de gootsteen in het afwashok een kilometer verderop hoeft niet, want jawel, er is zelfs een vaatwasser!

andrea davis 1tpRxlujhws unsplash
[supro_button font_size=”15″ style=”border-bottom” t_supro_heading=”” m_supro_heading=”” link=”url:https%3A%2F%2Fwww.bijzonderplekje.nl%2F%3Fs%3Dglamping|title:Bekijk%20glampings%20in%20Nederland|target:%20_blank|”][supro_empty_space height=”32″]

Terug naar de natoer

Geen razende auto’s, geschreeuw van random voorbijgangers en een overdaad een uitlaatgassen. In plaats daarvan een fris briesje door de bomen, het getokkel van kippen en onbestemde geluiden van andere beesten. Een natuurvakantie is dé manier om even aan je eigen stadse omgeving te ontsnappen en helemaal tot rust te komen. De bakhuisjes, Tiny Houses, bungalows en gezinsaccommodaties die je via de site Natuurhuisje kunt boeken, staan op plekken in Nederland waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Den Ham, Beckum, Lemelerveld,  Gorredijk, Idsegahuizum, Winterswijk… Eerlijk is eerlijk, echt spannend klinken al die namen allemaal niet. Maar vergis je niet: in de verrassende omgeving van de natuur valt er heel wat te beleven.

Wat er op het programma staat? ’s Ochtends ontbijten met een vers eitje en een sapje van fruit uit de eigen moestuin. Daarna slenteren langs de houtwallen, akkers, wijngaarden en bossen die het gebied rijk is. Pootjebaden, kanoën en kajakken in kabbelende water en als een echte Freek Vonk bijzondere vogels en andere beesten spotten, dat is er ook bij. ’s Avonds plof je met een glas wijn op de veranda van het huisje om te zien hoe de zon boven het water ondergaat en is het tijd om eindeloos potjes Regenwormen te spelen. Wie weet wil je wel nooit meer terug als je eenmaal in het wonderschone Laag Zuthem, Tubbergen of Bergentheim bent geweest!

Ga eerst maar op verkenningstocht op de site, want met het scala aan aanlokkelijke opties wordt een uiteindelijk natuurhuisje kiezen nog lastig. Ideaal is de optie ‘contactloos verblijf’ die sommige Natuurhuisjes hebben. Dit houdt in dat je tijdens je vakantie alle ruimtes voor jezelf hebt en dat je niemand tegenkomt – zelfs niet op het moment dat het ontbijt voor je wordt klaargezet. Helemaal coronaproof dus. Wel iets om rekening mee te houden: in sommige uithoeken komt Thuisbezorgd niet.

yurt

Eilandhoppen op Texel

Waarom je je zinnen moet zetten op een vakantie naar Texel? Hoe klinkt dit. Slenteren over de schitterende witte stranden, de vuurtoren beklimmen en uitkijken over de Noordzee. Wandelen door de duinen, zeehonden spotten, een vers visje halen in het nabijgelegen pittoreske dorp (Outschild), je in je hardloopoutfit hijsen en een sprintje trekken langs de kustlijn. Zeelucht verandert je in een ander mens, waardoor je met allemaal nieuwe inzichten thuis komt. Wij zijn om. En wij zijn niet de enige, want Waddeneilandvakanties zijn op dit moment booming.

Via de site Bijzonder Plekje stuitten wij op Texel yurts: een chique camping waar je samen met je vakantiegezelschap bivakkeert in een next level tent. De yurt (spreek uit: joert) is geïnspireerd op de tenten waar van oudsher Mongoolse nomadenstammen in overnachtten en heeft volgens de traditie een ronde vorm. De binnenkant van de tent is minder ouderwets: je slaapt gewoon in lekker bed én je kunt je telefoon opladen. De omgeving van de yurt is in dit verhaal ook iets anders: niet de steppe met kamelen en schapen, maar het strand met allemaal schreeuwende meeuwen op steenworp afstand. Avonds chill je ´m in de hangmat en rooster je marshmellows boven de houtkachel. Het schijnt dat ook het samen verblijven in de ronde ruimte van de yurt iets met je doet. Wat weten we niet precies. Op dit moment van schrijven zijn er nog enkele plekken deze (na)zomer beschikbaar, dus grijp je kans!

Je kunt natuurlijk ook altijd eilandhoppen naar de andere Waddeneilanden!