House of Einstein start voor vrouwen! Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

wassende man

De moderne man doet zelf zijn was. En geef toe, wat is er nou lekkerder dan op de bank liggen terwijl de machine het werk doet? Het is wel belangrijk dat je weet wat je doet. Niets vervelender dan je dure cashmere trui die als een baby-truitje de machine uitkomt. Daarom: onze 10 tips voor wassen waarmee je kleding tot in den einde mooi blijft.

Tip 1: Niet wassen

Klinkt raar, maar het beste is om je kleding zo min mogelijk te wassen. Denk dus even kritisch na voordat je een spijkerbroek of trui in de wasmand gooit. Is het kledingstuk echt vies of kun je hem prima nog een keer aan? Dit geldt vooral voor wollen items. Wist je dat wol een soort zelfreinigende werking heeft waardoor je het vrijwel niet hoeft te wassen? Lang leve de natuurlijke materialen!

Tip 2: Luchten

Is je kleding niet echt vies, maar ook niet meer lekker fris? Hang het buiten. Een half dagje in de frisse lucht doet wonderen. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kleding.

Tip 3: Steaming at home

Wist je dat je al een peperdure stoomcabine in huis hebt? Hang je kleding tijdens en na het douchen in de badkamer waardoor het gestoomd wordt. Laat het kledingstuk rustig een paar dagen in de badkamer hangen. Ideaal voor bijvoorbeeld wollen truien die je liever niet wast.

Tip 4: Het wasvoorschrift

Lees het wasvoorschrift. Begrijp je er niets van? Hieronder vind je de uitleg. Dit betekent niet dat je je er altijd aan moet houden, maar het geeft een goede richtlijn. Staat er 30 graden Celsius of hoger op dan kan het niet misgaan. Bij dry-clean-only weet je dat je even moet nadenken voordat je het klakkeloos de trommel in gooit. In theorie zou je het kledingstuk naar de stomerij moeten brengen. Realiseer je dat de fabrikant vaak rigoureuze maatregelen erin zet om ervoor te zorgen dat zij niet aansprakelijk zijn. De meeste dry-clean-only items kun je dus zonder problemen wassen op het handwas- of wolprogramma van je wasmachine.

Betekenis wasvoorschrift herenkleding

Tip 5: De temperatuur

Het merendeel van je kleding kun je wassen op 30 graden, dit is dus je meest gebruikte stand voor kleding. Wasmiddelen zijn tegenwoordig ook gemaakt op wassen op deze lage temperatuur. Hogere temperaturen (40-60 graden Celsius) gebruik je voor sokken en ondergoed. De temperaturen tegen het kookpunt bewaar je voor lakens en handdoeken.

Tip 6: Handwas

Staat er handwas in het label? Kies het handwas- of wolprogramma op je wasmachine. Ga niet zitten klooien met teiltjes en sop. De kans is groot dat je een kledingstuk juist verpest door de verkeerde temperatuur of doordat het te lang in het water ligt. Laat de machine het werk doen!

Tip 7: Regels voor sorteren

Je sorteert op twee dingen. Allereerst maak je onderscheid in materialen: fijne was (wollen truien), normale was (T-shirts, overhemden en sweaters) en grove was (handdoeken). Verder sorteer je op kleur: wit en gekleurd. Was de fijne was op het wolprogramma, normale was op 30-40 graden en grove was eventueel op hogere temperaturen. Was dus niet handdoeken met je fijne overhemden, want je overhemden slijten hierdoor sneller.

Tip 8: De vriezer

Jeanskenners weten het al tijden: de spijkerbroek is ervoor gemaakt om dag na dag gedragen te worden zonder te wassen. Te vaak wassen zorgt er niet alleen voor dat de kleur vervaagt, het heeft ook een negatief effect op de pasvorm. Vraag het aan een willekeurige denim-addict en die zal je vertellen dat de vriezer de manier is om jouw spijkerbroek schoon te krijgen. De theorie is dat de vrieskou de meeste bacteriën en huidschilfers doodt. Dus: gooi je spijkerbroek de volgende keer een nachtje in een kussensloop in de vriezer, naast de diepvriespizza’s.

Tip 9: De droger

Een droger is een super uitvinding voor het drogen van theedoeken, handdoeken, beddengoed en ander oninteressant goed. Niet voor de door jou (of ons) zorgvuldig uitgekozen kleding.

Tip 10: Vlekken

De gouden regel is om vlekken zo snel mogelijk te verwijderen met lauwwarm water en eventueel een beetje wasmiddel. Helpt dit niet? Breng dan een beetje vlekverwijderaar aan zoals Shout of Vanish Oxi-action en was het volgens de normale voorschriften. Ga niet onwijs lopen wrijven, want dit maakt de vezels van de kleding stuk.