House of Einstein start voor vrouwen! Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

6 herenkleding dilemmas voor eens en voor altijd beantwoord

Je gaat graag goed gekleed maar je houdt je niet dagelijks bezig met mode. Grote kans dat jij een aantal kleding dilemma’s hebt waar je al jaren mee zit. Problemen als: kies ik voor een trui met ronde hals of v-hals? Een polo of een t-shirt? Moet ik een das dragen? Daarom in deze blog: 6 herenkleding dilemma’s, voor eens en altijd beantwoord door onze personal shoppers.

1. Ronde hals of v-hals?

Voor zowel t-shirts als truien geldt dat beide mogen. Toch is meestal is één van de twee meer in de mode. Zo zitten we nu al een jaar of 3 in de periode van de ronde hals, zowel voor t-shirts als truien. Veel mannen vinden een v-hals trui prettiger omdat je deze makkelijker over een overhemd kan dragen. En dat is helemaal oké: je hoeft natuurlijk niet mee te gaan met de mode als je daar geen zin in hebt. Qua t-shirts zouden wij echter niet gaan voor een te diepe v-hals, ga voor bescheiden en houd dat borsthaar binnenboord.

Ook ondershirts kunnen in beide uitvoeringen. Let hierbij echter wel op het volgende: draag je een ondershirt onder een overhemd? Dan wil je niet dat deze erg zichtbaar is. Een dun randje is prima, maar een dikke, hoog sluitende boord is uit den boze. Kies dus bij voorkeur voor een v-hals ondershirt met dunne boord. Draag je je overhemd altijd helemaal dicht omdat je bijvoorbeeld een das draagt? Dan kun je uiteraard ook voor een ondershirt met ronde hals kiezen.

Draag je een ondershirt onder een trui, dan is het belangrijk dat de kraag aansluit bij de trui. Oftewel: een ondershirt met ronde hals onder een trui met ronde hals. Hetzelfde geldt voor een v-hals. Het is dus raadzaam om een setje van beide in de kast te hebben.

2. T-shirt of polo?

Het zomerseizoen is gestart en dat betekent: weg met die lange mouwen. Maar wat kies je nu, een t-shirt of polo? Veel mannen vinden een polo prettiger omdat de stof steviger is en een kraagje heeft. Daarentegen heeft de polo een beetje een kakkineus imago. What to do? Het is niet het een of het ander; we dagen je uit om beide items in je garderobe op te nemen.

De polo is al lang niet meer alleen voor snobs en kakkers, mits goed uitgevoerd; want vormloze exemplaren en teletubbie-kleuren mogen achterwege worden gelaten. De moderne polo is slim fit en zit mooi aangesloten. Hij is gemaakt van pique (de bekende polostof), maar is er ook in t-shirtstof of gladde stof. Voor een minimalistische, chique look kies je voor een neutrale kleur als zwart, wit of grijs. Of ga voor een fun-variant met all-over print. Ten slotte zijn afgewassen polo’s altijd goed. Deze retro look maakt de polo nonchalant en preppy. Juist veel jonge, hippere merken als OnTour en GoodPeople hebben de polo in hun collectie opgenomen.

En dan het t-shirt; dat is niet langer alleen voor de jeugd. Dit item speelt namelijk een belangrijke rol in de garderobe van de moderne man. Maar kies niet voor een variant die van de kinderafdeling zou kunnen komen: geen enorme prints, plakkaten, teksten of heftige kleuren. Ga juist voor een mooi effen t-shirt van hoge kwaliteit. Ben jij gezegend met een bourgondisch lichaam? Ga op zoek naar een t-shirt dat langs je lichaam valt doordat het geen stretch bevat. Bijvoorbeeld van linnen of stevig katoen. Draag je t-shirt liever een maatje te groot dan te klein. Ook fijn: een t-shirt van pique (polostof).

3. Wel of geen ondershirt?

Wij raden aan om wel een ondershirt te dragen omdat het ervoor zorgt dat je overhemd of trui minder slijt. Een ondershirt vangt niet alleen transpiratie maar ook deodorant op, zodat dit minder in je kleding terechtkomt. Zo houd je je kleding langer mooi en bovendien: het staat fris. Een ondershirt onder een polo, t-shirt of longsleeve hoeft niet, maar mag wel als je dat prettig vindt. Draag je een wit overhemd en vind je het vervelend dat deze doorschijnt? Dan zou je kunnen gaan voor een ondershirt in huidskleur, tegenwoordig goed verkrijgbaar.

4. Wel of geen das?

Wij spreken dagelijks tientallen mannen, waaronder consultants, bankiers en advocaten. Overal horen we hetzelfde: de das wordt steeds minder gedragen en is dus niet langer noodzakelijk. Het belangrijkste bij de perfecte zakelijke outfit is eigenlijk dat je kleding up-to-date is qua fit. Draag dus nooit een te wijd pak of overhemd. Dat kan geen enkele das ooit compenseren. Vind je het leuk om een das te dragen, doe dit dan vooral Het wordt altijd gewaardeerd. Maar ben jij meer van de nonchalante look en past een das eigenlijk niet bij je? Don’t be bothered en laat de das achterwege. Focus op de rest van je kleding en zorg dat die goed is.

Voor feesten en partijen geldt eigenlijk hetzelfde: zorg vooral dat je goed nagedacht hebt over je outfit en dat het klopt. Een goed pak, mooi overhemd en leuk pochet is helemaal voldoende voor een gepaste, feestelijke outfit. Een das is dan absoluut niet nodig. En al helemaal niet als de dresscode iets semi-casuals aanduidt als: summer chique, festival chique, tenue de ville of feestelijk. Maar ook hier geldt, vind je het leuk om een das te dragen? Vooral doen.

5. Wel of geen button-down?

Met button-down bedoelen we een overhemd waarvan op de boord een knoopje zit, waardoor die vastzit aan het voorpand. In de regel geldt dat je bij een business overhemd niet voor button-down kiest. Bij een casual overhemd kun je juist wel gaan voor button-down. Bij de typisch Scandinavische look die al een tijdje een hit is, hoort button-down. De echte hipsters dragen dit overhemd zelfs helemaal dicht.

6. Wel of geen jasje?

Een jasje zit niet heel comfortabel en is duur in aanschaf, niet echt de ideale combinatie voor je favoriete kledingstuk dus. Toch adviseren wij om op zoek te gaan naar een jasje dat bij je past. Een jasje zorgt er namelijk voor dat je net even wat beter gekleed gaat. Je maakt vrijwel elke look netter door er een jasje bij te dragen. Ideaal voor een belangrijke zakelijke meeting of een diner of borrel. Ben je niet zo van de corporate look? Ga dan op zoek naar een casual jasje dat wel bij je past. Bijvoorbeeld van denim, sweatstof of verwassen katoen. Hang je jasje in de gang in plaats van achterin je kast, zodat je hem vaker draagt.