House of Einstein start voor vrouwen! Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

podcast

Met natte oogjes denk jij terug aan de tijden dat je een flinke klodder gel in je haar smeerde, een wolk Paco Rabanne in je nek spoot en je rugzak inpakte voor een middag in de collegebanken. Hier had je uitzicht op de vrouwelijke studenten, scrollde je door de SMS’jes op je Motorola en deed je af en toe net alsof je druk aan het pennen was in je notitieblok. Ja, je mist die studentenperiode. Toen kon je nog wat aanklooien, lag de toekomst nog helemaal open en leek de wereld een stuk simpeler dan nu. Dat is, nu je het volwassenenleven bereikt hebt, wel anders. Ook jij moet je tijdens de coronacrisis staande zien te houden. Je werk is misschien wel stil komen te liggen of je eigen bedrijf komt in zwaar weer. Of je bent er door het vele thuiswerken achtergekomen dat collega’s het voor jou maken, maar dat je de inhoud van je baan geen klap aan vindt.

Het is verleidelijk om te huilen in een hoekje en te verlangen naar vervlogen tijden. Maar je kunt dit moment ook aangrijpen om je innerlijke nerd naar boven te halen en jezelf te ontwikkelen. Wie weet is dit het moment om eindelijk echt voor jezelf te gaan beginnen of om een heel nieuwe richting op te gaan. Duik de digitale studiebanken in, verdiep je in nieuwe theorieën en materies en vind de focus op je carrière weer terug. De setting is anders dan toen. Je hoeft niet in een krappe studentenkamer in het licht van een peertje honderd bladzijden te lezen, terwijl je rechtstreeks uit de pan nog wat noodles als avondeten wegwerkt. In plaats daarvan kijk en luister je gewoon vanuit je luie zetel naar wat het wereldwijde web jou te bieden heeft op het gebied van businessknowhow. Zachte sloffen aan, popcorn binnen handbereik, digitaal notitieboek in de aanslag. Dit zijn de colleges, talks en podcasts die jij gezien en gehoord moet hebben!

Invest Like The Best-podcast

Beleggen: is dat niet iets waar je mee begint als je gehele haardos grijs is en je hele dagen vrij hebt om naar de golfclub te gaan? Welnee. Ook in je jongere jaren loont het om op de beurs op te gaan en het beleggerspad te betreden. Als je het goed aanpakt natuurlijk. Voordat je besluit ergens al je spaargeld in te leggen, is het eerst zaak om je kennis bij te spijkeren over beleggen en investeren. Dat kan bij uitstek met de ‘Goed Met Geld’-podcast. Handig: je leert niet alleen op een luchtige en begrijpelijke manier over investeren en zo, maar pakt ook meteen belasting- en besparingstips mee.

Heb jij je voeten al gedipt in het roerige water van de beleggerswereld? Abonneer je dan op de ‘Invest Like The Best’-podcast van Sean O’Shaughnessy, waarin alle ins en outs over cryptovaluta en andere ingewikkelde dingen de revue passeren. Sean deelt niet alleen zijn eigen kennis, maar voelt ook allerlei CEO’s (zoals die van Spotify) en andere hotshots in het zakelijke Wall Street-leven aan de tand. Instapniveau: voor de gevorderde belegger die niet schrikt van termen als hedgefondsen, perpetuele obligaties en in-the-money-opties.

Netflix-docu Inside Bill’s Brain

Altijd inspirerend: In de maar  liefst drie uur durende Netflix-documentaire volgen we de meest succesvolle zakenman van de wereld: Bill Gates. Gates, die opereert met een hypefficiënte maar kille werkwijze, vertelt hoe hij Microsoft tot een succes heeft gebracht. Daarnaast doen intimi zoals zijn vrouw en vrienden een boekje open over hoe het is om te leven met zo’n wonderlijk genie. Zo schijnt het dat Gates binnen een uur 150 bladzijdes kan lezen, waarvan hij 90% onthoudt. De docu over de multimiljonair kreeg er flink van langs van de betere recensenten. Onderwerpen die namelijk nauwelijks worden aangestipt, zijn onder andere hoe Gates zijn personeel onder druk zette en hoe tijden hij de belasting ontdook. In plaats daarvan worden zijn filantropische activiteiten enorm opgehemeld. Dit terwijl de docu in elkaar is geknutseld door de Oscar-winnende filmmaker David Guggenheim. Dus daarom een waarschuwing. Ben je toe aan iets diepgaands en kritisch, dan kun je beter gewoon iets zoals Nieuwsuur aanzetten.

Echt terug de collegebanken in: De Universiteit van Nederland

Voor een jaartje studeren aan een Nederlandse universiteit ben je al gauw een slordige tweeduizend euro kwijt. Daarom heeft Alexander Klöpping De Universiteit van Nederland van opgericht, waarmee de wetenschap naar een breder publiek wordt gebracht. Groot voordeel is niet alleen dat de colleges via YouTube gratis te zien zijn, maar ook dat echt alleen de interessante onderwerpen belicht worden. Van professor Erik Schreuder leer je bijvoorbeeld waarom thuiszitten stressvol is en hoogleraar Mark Levels stipt aan wat je moet doen om niet werkloos te worden. Leerzaam is ook de reeks over hoe je in crisistijden ervoor zorgt dat je ook na je pensioen nog wat knaken op de bankrekening hebt.

Even helemaal niet met corona bezigzijn? Haal dan je hart op aan de interessante colleges van bijvoorbeeld filosoof Bas Haring over de vrije wil van de mens en die van thermofysioloog (wij moesten dit ook googelen) Hein Daanen over de zin en onzin van koud douchen. Ook het kanaal De Universiteit van Vlaanderen is de moeite waard. Want je hebt vast áltijd willen weten wat de wetenschap zegt over het herkennen van een psychopaat, waarom je kat je kopjes geeft en of het mogelijk is om verliefd te worden op je broer of zus.

loft podcast copy

De podcast van Kai Gorgels

Je kent Kai Gorgels wellicht van de typetjes (Kais Typetjes) op YouTube of van zijn deelname aan Expeditie Robinson in 2017. Wat je misschien nog niet wist, is dat deze knaap méér dan een influencer is en ook de leukste podcasts maakt. Zijn portefeuille aan gasten in zijn ‘Effe Relativeren’-podcast is niet mis: tegenover hem namen gasten plaats als Sander Schimmelpennick, Rico Verhoeven, Beau van Erven Dorens en fitboy en tevens miljonair Joel Beukers. Laatstgenoemde vertelt hoe hij het bedrijf dat hij is gestart tijdens zijn studentenperiode heeft uitgebouwd tot een miljoenenbusiness. De gasten van Kai hebben uiteenlopende achtergronden, maar ze hebben allemaal iets met elkaar gemeen. Ze zijn hun droom achterna gegaan en zijn ondanks de nodige hobbels en tegenslagen inmiddels erg succesvol. Wie weet steek je er wel wat van op!

Netflix-docu The Founder

Een Big Mac-menu met extra frietsaus, twintig kipnuggets en een McFlurry met M&M’s, alstublieft. Onze favoriete fastfoodgigant met de grote gele ‘M’ is al járen niet weg te denken uit de maatschappij. Terug naar de jaren vijftig. De broers Dick en Mac McDonald hebben een goedlopend restaurantje waar de lekkerste hamburgers uit de keuken rollen. Gasten komen er niet alleen voor een goede vette hap, maar ook voor de gezelligheid en het wij-gevoel. Op een dag stapt sluwe ondernemer Ray Kroc de zaak binnen, die meteen potentie ziet in het restaurant. Met zijn gladde praatjes verleidt hij de broers om samen van het McDonald’s-concept een miljoenenimperium te maken.

Eind goed, al goed denk je, nu er vandaag de dag in meer dan honderd landen wereldwijd Happy Meals over de toonbank gaan. Maar de ‘samenwerking’ met de op centen beluste Ray Kroc doet de broers meer kwaad dan goed. Langzaam zien zij hun gemoedelijke eettent uitgroeien tot een gestandaardiseerde fastfoodlegbatterij. Deze op waarheid gebaseerde dramafilm is naast hongeropwekkend ook leerzaam. Mocht je een aanbieding krijgen van een louche investeerder, dan weet je in elk geval dat je daar wel minstens drie keer over moet nadenken.

TED Talks

Met al die podcasts tegenwoordig zou je bijna de klassiekers vergeten. Daarom herinneren we je eraan dat ook de allang bekende TED Talks je intellect een boost kunnen geven. De talks uit de nieuwe ‘The Way We Work’-serie spelen in op de huidige coronasituatie. Leuke vacature gevonden? Kijk dan de video waarin je van businessprofessionals leert hoe je jezelf onderscheidt van de andere honderd kandidaten en hoe je een ijzersterke acte de préséance neerzet. Ga je gebukt onder de sleur van het thuiswerken? Kijk dan de presentaties over hoe je als thuiswerker een burn-out voorkomt en hoe je er toch het beste uithaalt. Ook is er een talk speciaal voor de bazen, CEO’s en leiders onder ons. Expert op het gebied van leiderschap Amy C. Edmondson legt namelijk uit hoe je in deze kolkende tijden aan het roer blijft.

Daarnaast bieden de andere TED Talks buiten deze serie om inspiratie. Zo is er een talk over hoe je dingen minder persoonlijk aantrekt en een over hoe je je uitstelgedrag moet tackelen. En altijd al willen weten hoe je ervoor zorgt dat collega’s naar je luisteren als jij een hilarische anekdote vertelt? Of hoe je een chronisch chagrijnig (werk)humeur ombuigt tot een positieve mindset? Voor deze én allerlei andere lifehacks ben je op het kanaal van TED aan het juiste adres.

[sc name=”instagram”]