House of Einstein start voor vrouwen! Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

button down

Veel mannen zijn het erover eens: nooit meer button down. Tegelijkertijd zien we de hipsters er massaal aan meedoen. Waar hebben we het over? Over een overhemd met knoopjes die de punten van je boord vastzetten. Heb je hem? Juist. Wat vinden wij? The ugly truth about button down.

Wanneer wel en wanneer niet?

Om te beginnen maken we een onderscheid tussen een net overhemd en een casual overhemd. Het verschil is op zich eenvoudig. De meeste nette overhemden hebben een boordmaat (dus 39 of 40). De meeste casual overhemden hebben S/M/L maten. Een ander verschil is dat een net overhemd vaak een harde, stijve boord heeft, terwijl een casual overhemd een zachtere boord heeft en vaak een kleinere kraag.

Nu komt-ie. Dit verschil is belangrijk omdat we vinden dat button down heel goed kan bij een casual overhemd, maar eigenlijk niet bij een net overhemd.

Die was makkelijk.

Button-down shirt gecombineerd mét das? Er zijn modieuze mannen die het voor elkaar krijgen om dit perfect te combineren. Zeker het proberen waard. Kijk naar Johan Derksen om te zien hoe het zeker niet moet.

De voordelen van button down

We gaan meteen door met de voordelen. Ten eerste, omdat die altijd perfect valt onder een trui. Ook onder een trui met ronde hals kun je een button down overhemd goed dragen. Ten tweede omdat het een wat sportievere, relaxte look geeft. Niet gek, de look is ooit bedacht om tijdens het polospel de boord op de plaats te houden. Ideaal dus als jij wilt overkomen als de nonchalante man die ondertussen super stijlvol is. Als laatste moet je weten dat de juiste de hippere, Scandinavische merken veelal shirts met button down maken. Ouderwets is dus zeker niet meer van toepassing.

Best of both worlds? We hebben ook overhemden met blind button-down. Hierbij zit het knoopje onder de punt van de kraag. De kraag wordt dus vast gezet zonder dat je het ziet. It’s a kind of magic! Ideaal voor de man die het allemaal niet mooi vindt maar wel van de voordelen wilt genieten.

En nu? Massaal aan de button down? It’s up to you. Blijf je het niets vinden? Doe het dan zeker niet. Maar wees niet bang om het een keer te proberen. Button down, Thumbs up!