House of Einstein start voor vrouwen! Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

In gesprek met Bas Verwijlen.

Olympisch topschermer en klant bij House of Einstein.

bas verwijlen headshot

Bas Verwijlen stond in 2012 als eerste Nederlandse schermer ooit – en tot twee maal toe – bovenaan de wereldranglijst. Hij werd achtste op de Olympische Spelen in Beijing en behaalde zilver op het WK in 2011. Momenteel staat hij zesde op de wereldranglijst. In augustus dit jaar neemt hij in Rio de Janeiro deel aan zijn derde Olympische Spelen. Bas was eerder al model voor House of Einstein. Outfitter Ling sprak hem tijdens zijn voorbereiding voor Rio over ondernemen, stroboscopische brillen en roem.

Over 2 maanden is het zover. Ben je er klaar voor?

“Dán ben ik er zeker klaar voor. Nu ben ik nog hard aan het trainen en 26 juli vertrek ik naar New York voor een trainingskamp met de beste trainingsfaciliteiten en meest uitdagende tegenstanders. Ik heb er in ieder geval enorm veel zin in. Ik heb twee keer eerder op de Olympische Spelen gestaan, maar het pad ernaartoe is altijd compleet anders. Dit was wel de moeilijkste rit ooit. Ik zakte op de wereldranglijst van tiende naar zeventigste, was geblesseerd en raakte compleet gedemotiveerd. De spelen leken heel ver weg. Ik ben mezelf tegengekomen, heb moeten knokken, maar sta er nu vol energie en ga weer met ontzettend veel plezier naar de trainingen.”

bas verwijlen 3

Wat gebeurde er?

“Mijn vader is al mijn hele leven mijn coach. In 2014 was de bond van mening dat mijn vader mij niet meer naar een hoger niveau kon tillen en ik van trainer moest wisselen. Ik ging verder met de Hongaar Salomon als coach. Dat bleek na ruim een jaar geen succes. Ik heb het roer omgegooid en ben teruggegaan naar mijn vader. Daarom kreeg ik geen financiële steun meer van de schermbond (KNAS) en NOC*NSF. Ik moest zelf gaan ondernemen, maar topsport vraagt om een flinke investering. Je praat dan over ongeveer 120.000 euro. Daarin zit onder meer het salaris voor de coach, sparringpartners, reis- en verblijfkosten voor trainingskampen en wedstrijden. Mijn werkgever de Politie, sponsoren Vattenfall en MMIT ondersteunen mij al jaren, maar daar redde ik het niet mee. Naast privégiften heb ik verder bijna al mijn spaargeld geïnvesteerd om mijn droom waar te maken.”

Hoe heb je ervoor gezorgd dat je je toch plaatste voor Rio?

“Op een bepaald moment moest ik mijn financiële zorgen loslaten om me weer volledig te focussen op mijn prestaties. Ik was blij weer naast mijn vader te staan, vooral op gebied van tactisch inzicht bleek hij onmisbaar. Daarnaast heb ik een team om me heen verzameld waar ik in geloofde. Uiteindelijk won ik de Worldcup in Bern en werd ik derde tijdens de Grand Prix in Qatar. Nu ben ik weer de nummer zes van de wereld. Na hard werken en blijven geloven heb ik de kwalificatie afgedwongen. Ook financieel gaat het beter, inmiddels ondersteunen Oostendorp Autogroep, Moneyou en Campina me.”

Hoe ziet jouw trainingsprogramma eruit?

“Ik train nu twee tot drie keer per dag; dan heb je het over sparren, individuele schermlessen, flywheel training, neurotraining, crossfit en fietsen. Verder ben ik één van de eerste sporters ter wereld die traint met een stroboscopische bril met lcd-schermen. Een stukje innovatie uit Japan dat je gezichtsvermogen vermindert door verschillende lichtintensiteiten en -frequenties. Hierdoor leer je met minder informatie te presteren. Je kunt het vergelijken met stroboscooplicht in een discotheek: het is moeilijker om te reageren als iemand ‘in stukjes’ op je afkomt.

Dit worden mijn derde Olympische Spelen, maar het is pas de eerste keer dat ik bij de opening aanwezig mag zijn. Er is een strenge regel: als je binnen 48 uur moet beginnen met jouw toernooi, mag je niet meelopen met de opening. Ook wel logisch, want vier uur lang staan in combinatie met een boel adrenaline gaan je niet in de koude kleren zitten. Er gaan bovendien ook veel vrienden en familie mee naar Rio, dat is natuurlijk geweldig!”

bas verwijlen 2

Hoe is het om naast topsporter ook een soort BN’er te worden?

“Ik voel me zeker geen BN’er. Ik kan nog gewoon over straat, haha. Wel herkennen steeds meer mensen me, vooral nu alle mediagekte rondom de Olympische Spelen weer begint. Deze week was ik bij RTL Late Night en RTL Boulevard. Gister stond ik bij Guus Meeuwis op het podium in een stadion met 35.000 man. Vanuit Topsport Brabant werd er een uitzwaai-momentje georganiseerd voor de dertig Brabanders die meedoen aan de spelen. Die publiciteit is leuk, niet alleen voor mijzelf, maar ook voor de schermsport. Soms is het wel een gekkenhuis, dan heb ik vier interviews per dag. Gelukkig heb ik Suuz Amijs van Buro22 aan mijn zijde; zij neemt veel van mijn zaken waar. Schermen is fantastisch, zowel fysiek als mentaal. Meer mensen zouden het moeten doen. De roem is niet belangrijk voor me. Ik probeer me zoveel mogelijk te focussen op het toernooi.”

Wat is jouw kledingstijl?

“Ik zou zeggen sportief. Het grootste gedeelte van de week ben ik bezig met sport dus ik draag voornamelijk sportkleding. Voor de Olympische spelen krijg ik een kledingpakket van de NOC*NSF. De technische spullen zijn van Asics, het pak dat ik tijdens de opening draag is van Suit Supply. Verder draag ik bijna altijd Adidas schoenen. Verder hoop ik zelf nog wat in New York te scoren. Ik houd van technische, sportieven merken als Stone Island. Maar ook schoenen van Santoni vind ik prachtig. Meestal draag ik witte, strakke en ietwat nettere sneakers. Ik heb nu het merk Common Projects ontdekt. Via House of Einstein ontdekte ik het merk Gant Rugger, klassiek maar toch heel stoer. Zo’n net colbertje is wel handig als je veel in de media komt.”

[sc name=”instagram”]