House of Einstein start voor vrouwen! Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

In gesprek met Marc de Hond.

Theatermaker, presentator en sportcommentator bij de NOS en klant bij House of Einstein.

marc de hond headshot

Marc de Hond startte zijn carrière als jonge internetondernemer. Toen hij alles verloor wat hem lief was, realiseerde hij dat hij iets groots had gewonnen: geluk.

Ondernemer, presentator of theatermaker?

“Ik ben een echte mediaman. Dat is me met de paplepel ingegoten. Mijn vader (Maurice de Hond) nam me op jonge leeftijd al mee naar de studio’s in Hilversum. Ik keek het jeugdjournaal met Marga van Praag vanuit de studio, in plaats van vanaf de bank. Ik voelde me als een vis in het water op het Mediapark. Mijn beste vriend was de zoon van Jack van Gelder. Dus ook met hem bevond ik me vaak achter de schermen. Inmiddels doe ik de dingen die ik leuk vind en die op mijn pad komen. Ik ben nu bezig met een nieuwe theatershow waarmee ik in 2017 op tour ga. Verder ga ik deze zomer voor de NOS verslag doen van de Paralympics in Rio, daar kijk ik erg naar uit. Sport heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Na mijn dwarslaesie ben ik gaan spelen in het Nederlandse rolstoelbasketbalteam. Nu speel ik bij mij club in de Nederlandse competitie.”

Hoe ben je ooit begonnen als internetondernemer?

“Dat ging niet heel bewust. Ik was 18 jaar en startte de website veiling.com. Binnen no-time had ik 30 werknemers. Ik had verder geen ervaring in het bedrijfsleven. In 2000 maakte ik het knappen van de internetzeepbel mee. Kleine bedrijven gingen in korte tijd naar de beurs. Niemand had een idee wat er precies zou gebeuren. Ik verkocht mijn bedrijf in 2001 aan een Duits internetbedrijf. Ik kreeg hiervoor aandelen in het moederbedrijf, die op dat moment sky-high stonden. Uiteindelijk kelderden de aandelen. De miljoenen die ik zou krijgen bleven uit, maar het was uiteindelijk geen slechte start voor een jongen van 22.”

marc de hond 1

Je nieuwe show gaat over het overwinnen van angsten, vertel.

“Ik heb een aantal grote tegenslagen gehad. Het verliezen van mijn bedrijf was achteraf gezien slechts een kleine tegenvaller. Mijn dwarslaesie en leven vanuit een rolstoel een veel grotere. Maar uiteindelijk gaat het erom hoe je ermee omgaat. Ik kwam erachter dat ik nu niet minder gelukkig ben. Vroeger had ik veel meer angsten. Angsten om alles kwijt te raken: mijn bedrijf, mijn sportcarrière, de aandacht van vrouwen. Alles waar ik bang voor was gebeurde, maar er kwam iets anders voor terug. Ik ben mijn angsten kwijt en kan zeggen dat ik nu echt gelukkig ben. We leven momenteel in een tijd waarin veel angsten zijn. Een aantal politici maakt hier misbruik van, angstzaaiers zoals Trump en Wilders. Met mijn show hoop ik mensen te laten zien dat angst altijd een slechte raadgever is. Ik leg uit waar angst vandaan komt en geef tips hoe je angst terug kunt brengen tot de juiste proporties.”

Waar droom je van?

“Ik zou nog graag weer een tv-programma presenteren. Ik kijk veel Amerikaanse talkshows. Het grote verschil met Nederlandse talkshows is dat het hier altijd over actualiteiten gaat. In Amerika is er vaak wel een actuele aanleiding maar gaan de gesprekken meer over de mensen zelf. Ik zou mensen willen spreken die leuk en inspirerend zijn. Het liefst met een flinke dosis humor. En ik zou mensen willen interviewen die nog steeds in God geloven. Dat dat anno 2016 nog bestaat fascineert me.”

Hoe is het om naast topsporter ook een soort BN’er te worden?

“Ik voel me zeker geen BN’er. Ik kan nog gewoon over straat, haha. Wel herkennen steeds meer mensen me, vooral nu alle mediagekte rondom de Olympische Spelen weer begint. Deze week was ik bij RTL Late Night en RTL Boulevard. Gister stond ik bij Guus Meeuwis op het podium in een stadion met 35.000 man. Vanuit Topsport Brabant werd er een uitzwaai-momentje georganiseerd voor de dertig Brabanders die meedoen aan de spelen. Die publiciteit is leuk, niet alleen voor mijzelf, maar ook voor de schermsport. Soms is het wel een gekkenhuis, dan heb ik vier interviews per dag. Gelukkig heb ik Suuz Amijs van Buro22 aan mijn zijde; zij neemt veel van mijn zaken waar. Schermen is fantastisch, zowel fysiek als mentaal. Meer mensen zouden het moeten doen. De roem is niet belangrijk voor me. Ik probeer me zoveel mogelijk te focussen op het toernooi.”

marc de hond 2

Is kleding belangrijk voor je?

“Ik vind het fijn om leuke kleren aan te hebben. Omdat ik de hele dag zit moet alles wel comfortabel zijn. Jasjes zijn bijvoorbeeld helemaal niet praktisch, die gaan tussen mijn wielen zitten. Qua stijl houd ik van netjes met een sportieve twist. Zoals bij deze shoot: een sportief t-shirt onder een jasje. Verder zijn de sneakers mijn favoriet. Juist leuk onder een nette outfit.”

[sc name=”instagram”]