House of Einstein start voor vrouwen! Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

facemask

Exemplaren bezaaid met diamanten, kapjes waar in kapitalen ‘Gucci’ op staat geschreven of gewoon een basic modelletje in pastelgroen of pimpelpaars. Dat ‘Le Mondkap’ hét modeaccessoire van 2020 zou worden, hadden we begin dit jaar nooit kunnen voorspellen. We doen een wilde gok. Aangezien er nog steeds geen coronavaccin beschikbaar is, is het afscheid van dit accessoire hoogstwaarschijnlijk net als het virus nog niet in zicht. Voor een medisch essay over de (dis)functionaliteit van het ding ben je bij ons niet op de juiste plek. Nee, wij presenteren je met veel modeliefde de hogere kunst van iets dat minstens zo belangrijk is (ahum): stijlvol door het leven gaan met een mondkapje.

Haute couture

Fan van prominente logo’s op je mondmasker? Gucci, G-star, Hugo Boss en Off White zijn nog maar een paar highights uit de modehuizen die hun eigen stempel op hun mondmasker drukken. Fun fact: de maskers van het laatstgenoemde merk gaan ondanks de 95 euro die je ervoor moet neertellen, als zoete broodjes over de toonbank. Ook milieuactivisten halen hun hart op. Genoeg mondmaskers gemaakt van biologisch katoen die na een aantal wasbeurten nog steeds voldoen aan de officiële kwaliteitseisen en bacteriën, virussen en andere ongenode gasten wegfilteren. Dan zijn er ook nog mondmaskers met een sociaal karakter. Deze hebben een print waarmee de neus en lippen van de dragers nagebootst zijn, waardoor een vriendelijke uitstraling op het gezicht intact blijft. Prettig voor bijvoorbeeld medewerkers in de zorg, bij de politie en in het openbaar vervoer, die doorgaans moeten dealen met wel hele anonieme, afstandelijke gezichten. En wat dacht je van high tech-maskers met een ventiel? Niet alleen kun je hiermee makkelijker ademen, dankzij het tie die-motief loop je er ook nog eens ultrahip bij.

Op je blauwe ogen

Het mondkapje bedekt een groot gedeelte van je gezicht. Uitgelezen kans om de belangrijkste elementen van je gezicht – je ogen – extra te doen laten opvallen. Dit kun je doen door voor een kleur te gaan die matcht bij de kleur van je ogen. Of door juist een tint te kiezen die complementair is aan de kleur van je ogen. Dat laatste betekent meestal geen simpel zwart of wit, maar een kleur waar je zelf nooit aan had gedacht.  Ben je bijvoorbeeld in het bezit van een paar blauwe kijkers, dan kan een roodachtige tint (bijvoorbeeld bordeaux of roze) of oranjetint heel spannend staan. Bij bruine ogen staat een stoere kleur als kaki of mosgroen heel cool, maar ook het complementaire blauw is een goede match. En heb je een paar groene ogen, dan laat een paars kapje je ogen extra ‘poppen’.

800 wijd

In de bleek

Waar de ene kleur je gezonde teint benadrukt, doet de andere kleur je huid grauw lijken, alsof je minstens drie nachten hebt doorgehaald. Wat betreft je huidskleur pas je daarom dezelfde truc toe: kies voor een tint die bij je huidskleur past, of voor een tint die hier complementair aan is. Ben jij gezegend met een olijfkleurige of bruine huid? Of heb je door een zonnige vakantie (die hopelijk gepaard ging zonder repatriëringsvlucht) nog een gezellig zomers tintje op je gezicht? Een grijs mondmasker laat je huid onbedoeld flets en grauw lijken, haast net alsof je in plaats van naar een tropisch eiland naar Siberië bent geweest. Dit terwijl een kapje in een bruintint je huid laat stralen. Ook kun jij felle tinten als knalgeel en fluororanje verrassend goed hebben. Ben jij in het bezit van een wat blekere huid? Dan kun je die felle kleuren beter vermijden, maar doe je je voordeel met een minimalistische mondkap in zwart, donkerblauw of donkergroen.

Drukke printjes of niet: that’s the question

Prints met het Griffoendor-logo van Harry Potter, een lollig masker waarmee het net lijkt alsof je een haaiengebit hebt en heftige camouflageprints in allerlei kleuren. Hoe drukker en meer clownesk het motief van je mondkap, hoe minder aandacht naar je gezicht en de rest van je verschijning uitgaat. Heb je een wat kleiner hoofd, dan valt het met een uitbundig masker helemaal weg. Dat betekent niet dat je geen statement met je mondkapje meer kan maken, hoor. Zeker wanneer de rest van je outfit simpel en ingetogen is, is het leuk om uit te pakken met een bijzonder mondmasker. Maar dit kan ook wel met subtielere, minder drukke printjes. Wat kleuren betreft pas je weer hetzelfde trucje toe. Pas je outfit af op je mondkapje. Dat doe je door te kiezen voor een kleur die past in het kleurenpalet van je outfit, of voor een kleur die hier juist haaks op staat.

Gevoelig puntje

Nog even over het comfort. Katoen is het materiaal dat het meest prettig is voor je huid: de stof is zacht en ademend. Wat betreft de lussen van het mondmasker hoef je ook niet op comfort in te leveren. Deze zijn er namelijk ook in zachte materialen, zoals katoen en zelfs zijde. Ook gespot: mondmaskers waarvan de elastieken niet om je oren gaan maar om je hoofd, net zoals bij een duikbril. Ideaal voor de gevoelige typjes, want hiermee zijn eventuele snijlijnen en drukpunten in je gezicht voorgoed verleden tijd.

Een bril en mondkap: een benauwd scenario

De trein vertrekt over twee minuten en je zet even een sprintje in om op tijd in de coupé te zijn. Op het moment dat je op de treinstoel ploft, zijn je brilglazen compléét beslagen. Als brildrager komt dit benauwde scenario je waarschijnlijk bekend voor. Maar het is te voorkomen. Kies voor een mondmasker dat goed aansluit op je neus, waardoor er geen condensatie ontsnapt die je bril doet beslaan.  Het kan ook helpen om de elastieken om je oor te kruisen: het gedeelte dat normaliter boven je oor gaat, komt nu onder je oor, en andersom. Hierdoor ontsnapt de warme waterdamp niet naar de bovenkant, maar aan de zijkant. Ten slotte zou je ook de onderkant van de glazen op de bovenkant van je mondkapje kunnen plaatsen. Een wazige blik is er niet meer bij!

Net als de sterren

Welke mondmaskers dragen de sterren eigenlijk? Acteur Patrick Dempsey (je weet wel, die uit doktersserie Grey’s Anatomy) maakte een trotse selfie met een cool zwart-wit geruit masker voor zijn mond. Mede-acteur Justin Theroux trotseerde de straten met een stoer masker dat met paisleymotief meer van een bandana weghad. Prince Harry hield het bij een simpel zwart masker met het logo van zijn goede doelen-organisatie. Kopieer schaamteloos de sterren en match, net als laatstgenoemde hoogheid, je mondmasker met dat van je partner.

Lang verhaal kort

Het brede scala aan mondkapjes maakt dat er heel wat te kiezen is op het gebied van materiaal, kleur, vorm en print. Hoe maak je de juiste keuze? Het is niet echt hygiënisch. Maar om te zien welk mondkapje goed bij je ogen en je huidskleur past en welke niet,  is het een kwestie van aanpassen en experimenteren. En natuurlijk veel selfies maken en je vriendin en vrienden laten keuren. Of je nou voor één eyecatcher gaat of voor meerdere exemplaren die je met elkaar afwisselt, voor een blits modelletje of een basic exemplaar dat gewoon zijn werk doet. Draag je mondkap met een trots. Niet alsof het een medisch hulpmiddel is dat je min of meer wordt opgedrongen, maar als een accessoire waarmee je de elementen van je outfit nog beter bij elkaar laat passen. Viva le Mondkap!

[sc name=”instagram”]