House of Einstein start voor vrouwen! Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

kledingtips sollicitatie

Hoe zorg je ervoor dat je niet volledig de plank misslaat met je outfit als je op gesprek gaat voor die felbegeerde baan? Je van tevoren een beetje verdiepen in het bedrijf kan al een hoop schelen. En zo hebben we nog meer tips voor je waarmee je niet underdressed maar ook zeker niet overdressed aankomt bij je hopelijk toekomstige werkgever!

#1 Kleed je naar de situatie

Laten we beginnen met het belangrijkste: pas je zoveel mogelijk aan aan de lokale bedrijfscultuur. Dit geldt dus ook voor de dresscode. We noemen dit ook wel ‘situationeel kleden‘. Je past je kledingstijl aan aan de situatie. In dit geval kleed je je in de dresscode van het bedrijf waar je gaat solliciteren.

Zorg dus dat je precies weet hoe het personeel dagelijks gekleed gaat. Misschien heb je al eerder kennis gemaakt met het bedrijf en herinner je je nog of ze in pak of juist casual gekleed gaan. Of je komt het te weten door het iemand te vragen die er al werkt. Desnoods ga je nonchalant bij de ingang staan om mensen te observeren. Het klinkt misschien wat overdreven, maar je wilt echt niet underdressed óf overdressed op je sollicitatie verschijnen.

De echt goed voorbereide sollicitant gaat nog verder en zoekt uit met wie het gesprek is en wat hij of zij meestal draagt. Hoe meer gemeenschappelijkheden je met hem of haar creëert, hoe prettiger het gesprek zal verlopen.

#2 Ga voor smart casual

Grofweg zijn er drie dresscodes binnen bedrijven: het pak, smart casual en casual. Pakken worden gedragen in traditionelere sectoren; financiële en juridische dienstverlening. Denk aan banken, verzekeraars, accountantskantoren en advocatenkantoren.

Casual betekent: draag wat je zelf wilt. Deze dresscode zien we veel terug bij eigenzinnige start-ups en bij bedrijven waar niet dagelijks wordt gewerkt met de klant. Denk aan ICT-bedrijven of bedrijven in de creatieve industrie.

Smart casual is een combinatie van casual kleding met nettere kledingstukken. Bijvoorbeeld een net overhemd en jasje gecombineerd met een spijkerbroek.

De gedachte ‘een pak is altijd goed’ geldt zeker niet anno nu. Je kunt juist de plank misslaan als je in pak verschijnt en tegenover iemand in een capuchontrui zit.

Vind je het moeilijk om een keuze te maken? Met een smart casual outfit kom je vrijwel overal goed weg. Het is netjes, maar wel op een relaxte manier. Je combineert zakelijke kledingstukken met meer casual items. Je kunt dan denken aan een goede chino, een business overhemd en een casual jasje. Hiermee loop je de minste kans om té netjes of té casual gekleed te zijn. Bovendien kun je makkelijk je jasje uitdoen als het toch allemaal wat laagdrempeliger is dan je dacht.

#3 Schoon, gestreken en fris

De missie van je kleding tijdens een sollicitatiegesprek is om je er representatief uit te laten zien. Je zorgt goed voor jezelf, hebt je zaken op orde en toont respect voor degene die tegenover je zit. Zorg dus dat alle kledingstukken die je draagt schoon en fris zijn. Je broek gewassen, je overhemd gestreken en je schoenen gepoetst. Misschien overbodig om te noemen, maar verwassen, versleten of gedateerde kleding draag je nooit naar een sollicitatie.

Onze voorkeur is om te gaan voor nieuwe kleding, mits je portemonnee het toelaat. Hierbij weet je zeker dat het fris en verzorgd toont. Verder geeft nieuwe kleding je zelfvertrouwen een boost. Je voelt je lekker en goed voorbereid. Als je iets draagt uit de nieuwe collectie ben je bovendien zeker up-to-date qua stijl. Iets waarmee je bij banen waarbij representatie of innovatie belangrijk zijn punten kunt scoren.

#4 Keep it simple

Dee focus tijdens een sollicitatiegesprek moet liggen op je inhoud, niet op je uiterlijk. Don’t overdo it. Ga liever voor simpel dan voor uitbundig. Hoewel we normaal gesproken fan zijn van uitgesproken items, kun je tijdens een sollicitatie beter kiezen voor neutrale items. Ga dus voor basic kleuren als grijs, kaki, blauw en wit. Kies bijvoorbeeld voor klassiekers als een knisperend wit overhemd, een kaki chino en donkerblauw jasje. Of voor een grijze pantalon in combinatie met een lichtblauw overhemd. Ook qua schoenen houd je het simpel. Leuk hoor, die rode lakloafers, maar niet op je sollicitatie. Bespaar niet op kwaliteit. Natuurlijke materialen als wol en katoen ogen niet alleen mooier, ze zorgen ook dat je minder transpireert.

#5 Investeer in een goed jasje

Als je de mogelijkheid hebt om dit seizoen te investeren in één item, kies dan voor een goed jasje. En dan bedoelen we een casual colbert, iets anders dus dan je pakjasje. Zo’n casual jasje oogt altijd verzorgd als je binnenkomt en je kunt het eventueel uitdoen aan het begin van het gesprek als het te warm is.

Bij traditionelere bedrijven kan dit een vrij klassiek jasje zijn dat lijkt op je pakjasje. Denk aan een mooi grijs exemplaar dat je op een donkerblauwe spijkerbroek en wit overhemd draagt. Bij wat jongere bedrijven hoort een hipper jasje. Bijvoorbeeld een colbert gemaakt van soepele joggingstof of een jasje in de vorm van een bomber. Het type jasje is dus afhankelijk van waar je solliciteert, zoals omschreven bij tip 1. Ga op zoek naar een jasje dat bij jou en de sector waarin je wilt werken past.

O ja, laat je oude jas thuis. Grote kans dat de persoon met wie je het gesprek hebt meeloopt naar de uitgang. Een gedateerde jas kan de dooddoener zijn.

#6 Het perfecte overhemd

Een goed overhemd is altijd een goed idee bij een sollicitatie. Het geeft je wat meer  ‘body’ dan een t-shirt of longsleeve. Bij traditionelere bedrijven ga je voor een business overhemd. Denk aan een overhemd met een stijve boord, in lichtblauw of wit. Bijvoorbeeld een Italiaans overhemd van Profuomo of Gentiluomo. Bij jongere, hippere bedrijven kies je voor een casual overhemd. Dit is een wat moderner overhemd, vaak met een kleinere kraag. Zorg dat je overhemd goed gestreken is. En weer of geen weer, een overhemd met korte mouwen is uit den boze.

#7 Schoenen maken de man

Zorg dat je van te voren goed hebt nagedacht over je schoenen. Deze maken of kraken je outfit. Ook hierbij geldt de regel van situationeel kleden. Gaat iedereen op sneakers: trek je mooiste sneakers aan. Gaan de meeste gekleed in leren schoenen? Zorg dat je een paar goed gepoetste leren schoenen draagt. Liefst gematched met een mooie riem.

Is het onduidelijk of is het een mix van sneakers en nette schoenen? Een suède schoen kan altijd. Of kies voor een nette, simpele sneaker van wit of donkerblauw leer.

#8 Solliciteren voor een internationale positie

Bij het solliciteren voor een internationale baan geldt ook onze eerste tip, van situationeel kleden. Alleen is het misschien lastiger om erachter te komen wat de dresscode is. Stel jezelf gerust: Nederlanders gaan over het algemeen goed gekleed.

Wederom is onze tip om te gaan voor smart casual, omdat dit de dresscode is die zich het beste aanpast aan verschillende culturen. Hierin kun je prima verschijnen naast mensen in pak, maar ook naast mensen in polo.

In Amerika is de zakelijke dresscode over het algemeen een stuk relaxter. Ze dragen daar vaak sportschoenen onder een pak. In veel warme landen volstaat een polo zelfs.

#9 De twist

Wil je toch wat kleur geven aan je look? Geef je outfit een persoonlijke touch door te letten op details. Denk aan contrasterende knoopjes op je overhemd. Of luxe sokken met een bijzondere print, of een mooie gevlochten leren riem.

Kies voor details die op het eerste gezicht niet opvallen, maar gaaf zijn als je er beter op let.

#10 De don’ts: wat je vooral niet moet dragen tijdens je sollicitatiegesprek

  • Combineer niet klakkeloos je pakjasje met een spijkerbroek. Een casual colbert dat je op een spijkerbroek of chino draagt is sportiever door het materiaal en de afwerking.
  • Draag nooit een te wijde spijkerbroek of chino. Een broek anno 2017 zit aangesloten en valt op je schoenen, niet eroverheen.
  • Draag een wit ondershirt met een dunne boord. Een v-hals shirt staat mooi onder een overhemd als je de bovenste knoopjes open draagt.
  • Draag geen kleding met enorme logo’s, cijfers, teksten en emblemen. Prima voor kinderen of op de sportclub, niet voor volwassen mannen of op de werkvloer.
  • Vermijd kleding in harde kleuren als knalrood, oranje of geel. Kies liever voor neutrale kleuren als wit, grijs, blauw en bruin.