House of Einstein start voor vrouwen! Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

D E  S T I J L  V A N

Danny Sanders

danny header

Trui van House of Einstein own brand (€84,95), jas van Genti (€299) en broek van Tommy Hilfiger (€109,95)

Danny Sanders (30) is oprichter van The Inclusion Studio, een adviesbureau om Nederlandse bedrijven en instanties inclusiever, en dus ook diverser te maken. Hij noemt zichzelf een ‘status quo changer’ en is niet bang om risico’s te nemen. Danny was zelf jarenlang professioneel latin dancer. Als professional bij onder andere Gemeente Amsterdam en Amazon kwam hij erachter dat er nog veel werk te doen is qua inclusief leiderschap. Hij werd begin dit jaar door het Financieel Dagblad benoemd als 1 van de 50 talenten van 2021. Wat zijn Danny’s kernwaarden en drijfveren? Hoe heeft hij zijn eigen identiteit ontdekt? Hoe vertaalt hij dit naar zijn eigen kledingstijl?

Nieuwsgierigheid

Veiligheid

Verandering

Waarom is nieuwsgierigheid belangrijk voor jou?

“Zekerheid is de vijand van verandering. Alles begint met interesse in hetgeen je nog niet kent. Je hebt nieuwsgierigheid nodig om tot nieuwe ideeën te komen en te innoveren. Ik ben zelf heel erg nieuwsgierig, ik blijf maar vragen stellen (volgens mijn business partner zelfs tot het irritante aan toe). Dit komt omdat ik altijd op zoek ben naar de grotere visie, achterliggende gedachten en motivaties. Ik ben hierin geïnspireerd door Auschwitz-overlever en Nobelprijswinnaar Elie Wiesel die ooit zei: ‘de vraag is belangrijker dan het antwoord’. Antwoorden komen en gaan. Maar wie durft de pijnlijke vragen te stellen?”

Hoe kijk jij naar je eigen stijl?

“Ik ben erachter gekomen dat hoe meer ik mezelf ben, hoe leuker mensen mij vinden. Vroeger dacht ik het omgekeerde en was ik bezig met het conformeren naar de ander. Inmiddels probeer ik echt mezelf te zijn en dat voelt als een bevrijding. Ik draag wat ik mooi vind, ik zeg wat ik denk en ik uit me zoals ik wil. Het aanbrengen van focus op mezelf heeft ervoor gezorgd dat mensen mij meer serieus nemen.

Door mezelf te zijn, nodig ik andere ook uit om zichzelf te zijn. Uiteraard vraagt dit wel lef. Als ik kennis maak met nieuwe klanten voelt het makkelijker om me te conformeren aan de cultuur. Maar ik probeer er steeds weer op te vertrouwen dat alleen als ik volledig mezelf kan zijn, ik de meeste waarde kan toevoegen.”

Hoe ben jij je eigen identiteit gaan ontwikkelen?

“Ik ben gay en ik merk dat dit een enorme impact heeft gehad op mijn persoonlijke ontwikkeling. Als kind ontwikkel je al gedachtepatronen. Je merkt dat je anders bent dan de rest en je denkt dat dat verkeerd is. Daarom ga je je anders gedragen, je probeert te horen bij de rest – ook bij de jeugd bestaat het belang van verbondenheid, van inclusie. Ik werd hierbij niet begeleid door professionals of ouders. Het was daarom een hele eenzame periode. Het is een utopie om te denken dat de noodzaak om te assimileren voorbij is als je uit de kast komt. Want de gedachtenpatronen zitten zo diepgeworteld in jezelf. Ik moest dus nog flink met mezelf aan de slag om volledig te accepteren wie ik nu ben. Ik bedoel: om te vieren wie ik nu ben.”

danny breed

Is dit waarom je ook koos voor ‘veiligheid’?

“Ja dat klopt. Alleen in een veilige omgeving kun je je eigen identiteit ontdekken. Als je een veilige omgeving hebt durf je ook te experimenteren. Hierdoor kom je erachter wat wel of niet bij je past. Veiligheid om jezelf te uiten is dus extreem belangrijk voor de ontwikkeling van je eigen identiteit.”

Je draagt een ketting met een kruis, ben je religieus?

“Ja. Niet praktiserend, ik ga niet naar de kerk en zing geen liederen. Maar ik geloof wel in het hiernamaals. Ik denk dat wetenschap zonder ruimte voor verwondering radicaal is, net als religie zonder ruimte voor de wetenschap. Het zorgt ervoor dat ik kan geloven in verandering, een betere wereld.”

Wat is jouw kledingstijl?

“Het kennen van je eigen identiteit is belangrijk voor de ontwikkeling van je persoonlijke stijl. Mijn stijl is ‘fluïde’, het kan dus de masculiene of feminiene kant op gaan.

Ik weet dat ik als persoon erg feminien kan overkomen. Ik heb kleine maten en heb een fijne motoriek. Ik merk de laatste tijd dat stoere, masculiene kleding mij dus juist goed staat. Ik zoek in kleding dus een contrast met mijn persoonlijkheid. Ik kan hele stoere kleding aantrekken, mensen zullen mij nooit lomp of ongenuanceerd vinden.

Verder draag ik steeds vaker een pak. Maar dat kan ook komen door een quote van RuPaul (Amerikaanse dragqueen): If you wanna make money? Wear a suit!”

danny collage

‘De stijl van’ is een selectie van verhalen van inspirerende ondernemers, geïnterviewd door House of Einstein

Ontdek ook jouw persoonlijke kledingstijl

Ben jij bewust van je eigen stijl? En benieuwd hoe je dit vóór je kunt laten werken met een goede outfit? Maak kennis met House of Einstein: dé personal shopping service voor mannen. Na een kort belletje met een personal shopper ontvang je een unieke box met outfits thuis. Je betaalt achteraf, alleen voor de items die je leuk vindt.