House of Einstein start voor vrouwen! Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

tenue de ville

Een donker pak, wit overhemd, effen stropdas en zwarte schoenen: dat was lange tijd wat je droeg als de dresscode ‘tenue de ville’ was. Maar de tijden zijn veranderd en daarmee de kledingvoorschriften ook. Maak kennis met tenue de ville anno nu en ontdek meteen hoe wij je kunnen helpen als je op zoek bent naar deze kledingstijl.

Allereerst even over de naam. Want hoe fancy ‘tenue de ville’ ook klinkt, de Nederlandse vertaling van deze Franse term is een stuk minder chic: stadskledij. Oftewel, kleding die je naar de stad draagt. Dat is makkelijk, denk je nu misschien: je kunt dus gewoon een jeans en een sweater aan naar die bruiloft of receptie. Maar dat is deze dresscode dus niet. Een pak en stropdas komen daarentegen meer in de buurt.

Verwarrend? Niet als je de uitleg erachter hoort. De term tenue de ville stamt namelijk uit vroegere tijden, waarin heren en dames nog formeel gekleed de deur uit gingen. Zij trokken geen sneakers en een polo aan, maar droegen een pantalon en colbert. Een dame ging naar de stad in een mantelpak of nette jurk.

Een goed pak

Inmiddels zijn de tijden veranderd en de regels een stuk losser. Aan de ene kant jammer, want wat een mooi straatbeeld zal dat zijn geweest. Aan de andere kant fijn: je hebt veel meer vrijheid in je keuzes en kunt een persoonlijkere twist aan een outfit geven. Onze tip: doe dat ook.

Tenue de ville is in de basis nog steeds een nette outfit. Bij deze dresscode hoort een pak: een pantalon plus colbert. Maar dat is iets anders dan oubollig of saai. Je pak hoeft niet meer per se zwart of donkerblauw te zijn, zoals gebruikelijk was. Een modern, feestelijk pak komt in de kleur ijsblauw, koningsblauw of lichtgrijs. Je kunt ook kiezen voor een pak van een bijzondere stof, al dan niet met een print. Ga bijvoorbeeld voor een geruit pak. Zorg ervoor dat het pak altijd goed aansluit. Kies dus voor een slim fit blazer en een pantalon met slanke pijp.

Hetzelfde geldt voor de schoenen: waren zwarte leren schoenen de norm, tegenwoordig mogen ze best een andere kleur hebben of van suède zijn. Zo geven schoenen in cognac en blauw je look een moderne twist. En hoewel een stropdas of vlinderstrik nog steeds gewenst is, mag-ie best een tikkie gewaagd zijn.

Tenue de ville met jouw eigen touch

Wil je je wel graag aan de dresscode houden, maar toch een eigen touch aan je outfit geven? Ga voor een pantalon in een andere kleur dan het jasje. Zoals een beige, wit of grijs exemplaar en een donkerblauw jasje. Of combineer je pak met een bijzonder overhemd. Er zijn tegenwoordig allerlei mooie overhemden met bijzondere prints. Dan moet je denken aan bloemetjes of een grappige grafische print. Overweeg ook eens originele accessoires te gebruiken die je look eigen maken. Bijvoorbeeld een das met een print of een strikje in een bijzondere kleur. Ook een leuk pochet komt goed van pas. Deze mag nonchalant in je borstzak gestoken worden. Verder kun je uitpakken met je sokken: kies voor funsokken in een grappige print of felle kleur.