House of Einstein start voor vrouwen! Laat je gegevens achter en we houden je op de hoogte.

mannelijke gezichtsverzorging

Je hebt een nacht slecht geslapen en wordt nu geconfronteerd met je slaperige spiegelbeeld. Omdat het zonlicht (of het tl-licht) pal op je schijnt, dringt de werkelijkheid goed tot je door. Blegh, is je gezicht nou altijd zo bleek en zaten die donkere kringen daar nou altijd al? En waarom lijkt je huid ineens meer op een woestijngebied, met dat trekkerige gevoel en die droogte, lijntjes en barstjes? En zit daar nou een… een pukkel?! Het ene deel van jou ergert zich aan het feit dat je je over dit soort oppervlakkige dingen druk maakt. Het andere deel baalt en wil gewoon met een frisse verschijning op die date of die werkmeeting verschijnen.

Hulp bij deze noodsituatie

Het is misschien verleidelijk om na de confrontatie met het woestijngebied in je gezicht het eerste te pakken wat er voor het grijpen ligt: de gezichtscrème van je vriendin (of, weten wij veel, scharrel). Maar ho: doe maar niet. Niet alleen voorkom je hier waarschijnlijk mee dat jij heel de dag naar rozen ruikt. Ook los je hier helaas niet zoveel mee op. De mannenhuid is toch echt andere koek dan de vrouwenhuid. Als man is jouw huid namelijk letterlijk dikker. Ook heb je grovere poriën en een verhoogde talgproductie. Nou zegt dat je waarschijnlijk niets, maar het komt erop neer dat je daardoor snel te maken hebt met narigheden als irritaties, droogheden, pukkels, puistjes en ingegroeide baardharen. Yikes. Het gebruiken van de verkeerde crèmepjes (of een klodder vaseline of het gebruiken van een stuk zeep) verergert het rampgebied alleen maar.

Maar er is ook goed nieuws

Het goede nieuws is dat je met de juiste spullen op je badkamertafel je je smoelwerk heel wat kunt opkalefateren. Deze spullen zijn onderdeel van jouw heuse eigen mannelijke gezichtsverzorgingsritueel, dat je vanaf vandaag trouw twee keer per dag (’s ochtends en ’s avonds) zult uitvoeren. Natuurlijk heb jij wel betere dingen te doen dan urenlang crèmepjes en lotionnetjes te smeren en je druk te maken over de hydratatie van je kaaklijn. Beloofd: je bent in tien minuten klaar! En die tijd is het waard hoor. In het beste geval lijk je ineens járen jonger, voelt je huid aan als een perzik en vragen je vrienden wat in godsnaam toch jouw ‘geheim’ is. En in de andere gevallen is het woestijngebied in elk geval weg en zie je er gewoon beter uit.

Ongemakkelijk?

Vind je alleen al het denken aan dit soort ‘beauty’-dingen uiterst ongemakkelijk? Dan verwijzen we je graag door naar de laatste alinea van dit artikel, waar je een lezing aantreft over het feit dat skincare voor mannen dezer dagen allang geen taboe meer is. Superleuk.

Snel zelf aan de slag

Stap 1: Schoonmaken!

Om die perzikhuid te krijgen, start je met een reiniging. Dit doe je met een facewash of reinigingslotion die geschikt is voor jouw huid. Waar dat goed voor is? Tijdens het wassen verwijder je al het vuil, het vet en de viezigheid die zich op je gezicht hebben genesteld. Hiermee voorkom je verstopte poriën en irritaties, en zo’n irritante glans op je voorhoofd. Hoe gebruik je het? Je hebt maar een klein beetje nodig. Doe wat van het spul op je handen, meng het met wat water en verspreid het op je gezicht. Besteed vooral aandacht aan je neus en je voorhoofd en neem je hals ook een beetje mee. Afspoelen en klaar is kees!

Stap 2: Scrubben (twee keer per week)!

Twee keer per week is het tijd om je huid extra grondig te reinigen met een milde scrub (iets met korreltjes). Niet alleen kun je hiermee pukkels en puistjes en zelfs rimpels vóór zijn, ook maakt scrubben de haren in je gezicht zachter, waardoor je ook minder snel krijgt van ingegroeide haartjes en wondjes. Sounds like a plan. Eén keer per week je huid lekker scrubben is al genoeg. Let op: niet schuren, maar scrubben dus. Je hoeft niet als een gek tekeer te gaan. Met wat zachte bewegingen bereik je het beste resultaat.

Stap 3: Smeren!

Je zult er niet ontkomen: na het reinigen en scrubben moet toch echt gaan smeren met je eigen crèmepje (of: ‘moisturizer’) mét SPF. Deze onmisbare crème houdt je huid extra zacht, gehydrateerd en gezond, en vormt eveneens een beschermingslaagje voor schadelijke invloeden van buitenaf (zoals de zon). Let er weer op dat de crème past bij je huidtype. Heb je een wat vettere huid, dan kies je voor een crème op gelbasis. Is je huid juist droog, dan kies je voor een vollere crème.

Stap 4: Wallen wegwerken!

Heb je snel last van donkere kringen of wallen, of van droogtelijntjes onder je ogen? Gebruik dan ook een extra oogcrème. Deze zorgt ervoor dat de huid rond je ogen soepel blijft en niet uitdroogt. Masseer de crème zachtjes in je huid, zodat de doorbloeding op gang komt. Zo kun je die wallen en donkere kringen extra verminderen.

Stap 5: Sprayen!

Natuurlijk mag een lekker luchtje ook niet ontbreken op jouw badkamertafel. Graag maken we je bekend met waarschijnlijk een nieuwe term voor je: ‘signature scent’. Hierbij investeer je in een lekkere, kwalitatief goede en waarschijnlijk ook tikkeltje dure geur die écht bij je past, en waar je dan ook (een tijdje) bij blijft. De geur wordt dan echt een onderdeel van jouw algehele appearance. Net zoals David Beckham, die zwéért bij Aventus van Creed, en Leonardo DiCaprio, die alleen Wild Tobacco van Illuminum draagt. Beide zijn stoere, mannelijke geuren waarmee je echt een statement kunt maken. Doe er je voordeel mee. O ja: een of twee keer sprayen is voldoende. Al met een subtiel zweempje kun je iedereen voor je in katzwijm laten vallen.

Ik heb meer hulp nodig!

Heb jij eigenlijk nog steeds geen flauw idee welk spul je op je gezicht moet smeren? Bijvoorbeeld omdat je je herkent in meerdere huidtypen (wát zeg je daar nou?), of last hebt van irritante oneffenheden die misschien wel meer vergen dan alleen een likje crème? Misschien wil jouw (vriendschappelijke) vriendin of scharrel je wel op sleeptouw nemen in cosmeticaland. Maar je kunt natuurlijk ook advies inwinnen bij een professionele schoonheidsspecialist of huidtherapeut. En als je dan toch bezig bent: onderga dan ook eens een gezichtsbehandeling. Menig schoonheidsspecialist heeft tegenwoordig een behandeling speciaal voor de man. Vrees niet: geen komkommerschijfjes en zacht geaai op je gezicht, maar gewoon hup, met de handen erover. Maarreh, daar praten we je anders wel een andere keer over bij. Hoe ziet jouw verzorgingsritueel er eigenlijk uit? Laat het achter in de comments!

De beloofde lezing (facultatief)

Om er weer iets meer intelligentie in te brengen, verblijden we je ook nog met een historisch feitje. Want wist je dat mannelijke gezichtsverzorging van álle tijden is? Zo gingen de oude Egyptenaren aan de slag met (stenen) pincetten en zelfgemaakte wax om zich te ontdoen van hun overtollige gezichtsbeharing. Waar je tegenwoordig indruk maakt met een goed bijgehouden stoppelbaardje of een goed vormgegeven hipsterbaard, was het in de tijd van Cleopatra en farao’s juist een statussymbool om er zo glad en smooth mogelijk bij te lopen. Maar daar bleef het niet bij. Pukkels, puistjes en droge plekken bij mannen waren toen een ware ‘no go’. Met ingrediënten als mirre, tijm, pepermunt, olijfolie en aloë vera werden er mannelijke gezichtscrèmes, serums en parfums in elkaar geknutseld. Ook de Romeinen en de Grieken konden er wat van. Naast middeltjes om allerlei narigheden op de gezichtshuid tegen te gaan, maakten zij ook ‘mannenmake-upproducten’ als eyeliner, en ook heel belangrijk: tandpasta. Hoewel de rijkere lieden dingen als gouden scheermessen bezet met edelstenen tot hun beschikking hadden, was in die tijd voor de gehele mannelijke maatschappij persoonlijke verzorging iets wat er gewoon bij hoorde; een dagelijks ritueel dus.

Leve de metroman

Even een sprong in de tijd. Ook voor de metroman – die rond de afgelopen millenniumwissel zijn intrede deed en nog steeds in het wild rondloopt – was gezichtsverzorging onderdeel van zijn dagelijkse ritueel. Dankzij mannen als David Beckham werd persoonlijke verzorging voor mannen weer hip. Niet alleen een goed gecoiffeerd kapsel en getrimd stoppelbaardje graag, maar óók een zachte, glanzende en gezonde huid (en een goede outfit). Om dat voor elkaar te krijgen, werden de huidcrèmes, lotions en aftershaves ingeslagen, en stond de metroman soms langer voor de spiegel dan zijn vriendin. Wij van House of Einstein moedigen dit gedrag natuurlijk alleen maar aan. Leve de goed verzorgde metroman! Want dankzij deze man is gezichtsverzorging voor de man in deze tijd geen taboe meer, waardoor iedereen van frisse en gezonde mannengezichten kan genieten.